Vrtić Igre za djecu 01. siječnja 2017.

Pet kultnih crtića koje morate pokazati svojoj djeci

obitelj, crtići, televizija
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sjećate li se crtića iz svog djetinjstva? Predlažemo vam neke kultne stare naslove uz koje su odrastale generacije, a koje sada možete pogledati na Youtubeu i sa svojim mališanima

Toffsy

Pomalo trashy, pomalo halucinogen, ali ultimativno neobičan i upečatljiv talijanski crtić iz 70-ih o vilenjakudječačiću bujne kose koja se širi i skuplja uz zvučni efekt svaki put kad on dobije ideju o razrješenju problema i o čarobnoj glazbenoj travki koja zasvira kad pokajani nevaljalci iskreno obećaju da će se popraviti. Toffsy je 1974. osvojio nagradu na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Zagrebu.

Slična animacijska serija: talijanski Mariolino, snovite animacije bez teksta, upečatljive glazbe, o dogodovštinama dječaka animiranog na način da mu se glava okreće odvajajući se od tijela

 

Amalka (Říkání o víle Amálce)

Ljupki češki crtić iz 1975. redatelja i animatora Václava Bedricha, nastao prema pričama Václava Čtvrtka, o dobrohotnoj šumskoj vili Amalki koja dane provodi plešući i pomažući životinjama i dobrim ljudima ultimativni je must-see za djevojčice. Kroz jasnu likovnu prezentaciju, prekrasnu glazbu Jiríja Kolafae i defilaciju inih mitoloških bića – vodenjaka, divova, patuljaka te folklorna narodna vjerovanja, educira se uglavnom vrijednostima dobrote srca.

Slična animacijska serija: Makova Panenka, također vedar i dražestan, koloritan naslov redatelja Václava Bedricha inspiriran knjigama Václava Čtvrtka o sićušnoj vili cvijeta maka i njenom uglađenom prijatelju leptiru Emanuelu.

 

Djeco, Ivica se zovem (Simon in the Land of Chalk Drawings) 

Britanska animacijska serija iz 1976. godine o pustolovinama dječačića s onu stranu čarobne ploče na kojoj kredom crtani likovi oživljavaju.

Slična animacijska serija: simpatični gubitnik Charlie Brown, apelativan kako djeci jednako i odraslima, slične linearne stripovske prezentnosti te svojevrsna slovenska alternativa Djeco, Ivica se zovem - simpatični stilizirani medvjedić Bojan (1985) koji svoj svijet boji i kreira bojama, ujedno edukativan.

 

Stripy

Švicarski Stripy iz 1990. jednostavan je crtani film repetitivne radnje, ali zaraznog optimizma, o neobičnom animalikom biću urnebesnog smijeha koji ga dovodi do suza i koji izluđuje mrzovoljnog cirkuskog putnika.  

Slična animacijska serija: Slonić Tonić, Daša

 

A je to

Humorni, katkad i subverzivan češki crtani film iz 1976. poznat još i kao Pat i Mat, kultni je na domaćim prostorima i bezrezervno asocira na širokomiljene Mućke, a riječ je o stop-animacijskoj tehnici prezentacije o dva radišna čovjeka koji kao self-made majstori uglavnom sve rade krivo pomoću mogućih i nemogućih dostupnih alata da bi na kraju ipak iznjedrili optimistično i kompromisno, iako nikako idealno, ali za njih zadovoljavajuće rješenje; dobitnik brojnih nagrada i priznanja.  

Slična animacijska serija: poljski crtić iz 1963. Lolek i Bolek, poznat i kao Jym i Jam, o dva brata fizički i karakterno različita i njihovim smiješnim pustolovinama. Inspiriran nijemim slapstick-komedijama, poglavito Stanliom i Olijem.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.