Školarci Slobodne aktivnosti 04. kolovoza 2015.

Crtići za stariju djecu, koje obožavaju i odrasli

crtići
Foto: Screenshot
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovi crtići namijenjeni starijim predškolcima, školarcima ili tinejdžerima, vašu će djecu zabaviti i nasmijati, a vas će nekad zapanjiti, a nekad oduševiti promišljanjem svijeta, ljudskih osobina i odnosa te aktualnih društvenih i političkih zbivanja

Spužvabob Skockani (Spongebob Squarepants) 

Nikako ne smijete propustiti Spužvu Boba s njegovim britkim duhovitim svijetom i karakterizacijski briljantno psihologiziranim likovima koji prezentiraju gorskoslatke negativne osobine pojedinaca – gramzivost, tupost, apatičnost… i uče da stvari (i ljudi) nisu crno-bijele (niti dobri ili loši) nego prepuni među-nijansi. Ovo slojevito djelo stiže nam s ekstra bonusom gratis – maestralnim lokaliziranim prijevodom (pogođenim dalmatinskim, koji korespondira s morskom radnjom crtića), baš poput Tabakova prijevoda Andersena ili Brixyjevog Alana Forda! Dobitnik nagrada Annie i Emmy, s epizodno gostujućim zvijezdama poput Jima Jarmusha ili Johnnyja Deppa. A zanimljivo je i spomenuti da je 2011. novootkrivena vrsta malezijske spužve dobila ime po naslovnom junaku - Spongiforma squarepantsii.

 

Slična animacijska serija: izrazito individualistički nagrađivani naslov poput Adventure time, američke serije s Cartoon Networka o dječaku Finnu i njegovom čarobnom rastezljivom i govorećem psu Jakeu, koji obitavaju i pustolovine doživljavaju u postapokaliptičnom svijetu napučenom izrazito individualistički izmaštanim, najneobičnijim zamislivim bićima - antromorfiziranim čovjekolikim i životinjolkim predmetima i slatkišima te osobama kao što su atipične neočekivane princeze poput Princess Bubblegum ili Marceline the Vampire Queen odnosno slojeviti negativac Ice King. Pritom promovira svojevrsni crtićki nadrealizam ili boschovski imaginarij pretočen u animaciju – zemlju slatkiša na površini, no mračnu i čak tugaljivu ispod; sve skupa upakiravši u imaginativne priče subverzivno-melankoličnog humora koje obožavatelje imaju i među djecom i među odraslima te istovremeno uspijeva biti i progresivno pionirski šašav i zrelo umjetnički sofisticiran.

Svojevrsni predšasnik Adventure timea, no također s izraženim osobenim svijetom je The Marvelous Misadventures of Flapjack (2008, Cartoon Network). Centralni su likovi neodoljivi dječačić Flapjack i njegova pomajka kit Bubble te kontroverzni pirat Cap'n K'nuckles, koji Flapjacka navodi na potragu za mitskim otokom slatkiša Candied Island, iako ipak većinu vremena provode u luci u kojoj obitava mnoštvo začudnih likova. Ciljana publika dječaci su iznad pete godine i tinejdžerske dobi, no s obzirom na njegovu duhovitost te postmodernističku asocijativnost odnosno vlastiti unutarnji, životni impuls s lakoćom i guštom prate ga i stariji, uživajući u njegovim brojnim podznačenjima. Dobitnik Emmyja 2009.

Linija (La Linea)

Linija (La Linea) je unikatan, gotovo eksperimentalan talijanski crtani film iz 1969. koji pomoću minimalističke genijalne grafičke koncepcije - vodoravne linije i crtačeve ruke prezentira temperamentnog čovječuljka nastalog iz iste te linije, a koji komentirima i zahtijevima usmjerava i potiče crtača na nove nacrtane predmete na liniji, s kojima onda na ovakav ili onakav način ulazi u interakciju.

 

Slična animacijska serija: Gustaf - mađarski crtić iz šezdesetih, jednostavne, gotovo bazične, no efektne animacije i bez dijaloga, s prepoznatljivim junakom Gustafom koji riješavajući svakodnevne probleme svijeta odraslih, kreira široko omiljeni naslov koji lako prate i djeca. 

South park

South park – spada u kategoriju crtića za odrasle, odnosno stariju tinejdžersku dob; prepun referenci na aktualnosti; koristi se postupcima nadrealizma, parodije, satire i crnog humora kako bi šokirao gledatelje, a na meti su mu kultura, tabui te aktualna društvena i politička zbivanja.

 

Slična animacijska serija: najdugotrajnija američka animirana serija Simpsonovi, s brojnim osvojenim nagrada - satirička parodija američkog načina života, te nagrađivana britanska televizijska serija iz 1974. Muppet Show, koja koristi lutke kako bi slapstickom i apsurdističkim izvodile svojevrsni varijete koji ugošćuje i prave, poznate glumce i zvijezde. Blaža, dječja verzija je Ulica Sezam (Sesame Street).

Tom i Jerry 

Vječni, bez obzira na godine, i za mlađe i za starije: Tom i Jerry - najpopularniji crtić svih vremena MGM-ov je naslov iz 1940., evocira slapstick komediju i sinonim je vječnog rivalstva, katakad kontroverzan zbog sadističkih osobina obaju likova, s brojnim suvremenim čak i kompjutoriziranim inačicama.

 

Slična animacijska serija: Looney tunes – prezentirao je i inaugurirao defile mnogih voljenih i prepoznatljivih likova pop-kulture, kulturalne ikone poput Zekoslava Mrkve, Silvestra i Tweetyja, Kojota i Ptice trkačice; serijal je to Warner Brosa nastao u zlatno doba američke animacije između 1930. i 1969.; tu su i njegove Merrie Melodies te svojevrsna kopija, ali jednako uspješni Harvey Tunes iz 1950., Pančo i Toro, Eustahije Brzić odnosno Popaj (Popeye), prepoznatljivi mornar sa sidrima istetoviranima na podlakticama i neizbježnom lulom u ustima koji, edukativno i prikladno, pomoću jedenja špinata dobiva ogromnu snagu. Spomenuti treba i Pink Pantera, nijemi film prepoznatljive glazbe Henryja Mancinija o ružičastoj panteri i njegovu ljudskom antagonistu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.