Vrtić Igre za djecu 18. siječnja 2018.

Dirljiv video: Dječak sa sindromom Down govori zahvaljujući glazbi

Foto: Facebook/Amanda Bowman Gray
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pogledajte kakvu moć ima glazbena terapija na dvogodišnjeg dječaka s Downovim sindromom koji zajedno sa starijom sestrom pjeva pjesmu

Kad postanete roditelj, shvatite koliko snažan utjecaj glazba ima na djecu. Od uspavanki do lako pamtljivih dječjih pjesmica koje nikad ne izlaze iz naše glave - mališani jednostavno obožavaju glazbu!

mama djeca ples Možda te zanima... Bebe reagiraju na glazbu više nego na glas Beba

Mama petero djece, Amanda Bowman Gray, zna ovu činjenicu iz prve ruke, a to je pokazala nedavnim videom kojeg je objavila, a koji je već pogledan preko 36 milijuna puta. Naime, ona je objavila video na kojem njezina kćer svira gitaru i pjeva pjesmu svom mlađem bratu koji ima Downov sindrom

Mama je napisala da je njezina kćer Lydia čuvala svoju mlađu braću dok je ona bila pod tušem. Desetogodišnja djevojčica je otkrila savršen način kako da ih zabavi, a posebno dvogodišnjeg Boa.

Možda te zanima... Dječak s Down sindromom oduševio izvedbom slavnog hita Školarci

"Da nema gitaru, ne znam bi li znala kako ih čuvati. Glazba je njezina stvar", napisala je mama i dodala kako je ovo dokaz da glazbena terapija djeluje jer maleni Bo ima 25 mjeseci i zasad zna 12 riječi, a svaku od njih je naučio kroz glazbu i pjevanje.

Da glazba može biti itekako učinkovita terapija, potvrđuju i znanstvenici koje tvrde kako 'glazbeno iskustvo jača mnoge aspekte funkcija mozga koje su smanjene kod osoba s poteškoćama s jezikom i govorom'

beba djevojčica glazba instrument Možda te zanima... Glazba pomaže bebama u govoru i učenju Beba

Osim toga, glazba pomaže bebama da lakše nauče jezik i pomaže im u razvoju kognitivnih vještina te ima dugotrajan utjecaj na njihovo učenje"Djeca u vokalnoj fazi usvajaju ritam i intonaciju govora osluškujući govor odraslih. S 10 mjeseci dijete puno brblja, kombinira različite slogove te na taj način 'riječi' slaže u 'rečenice' te okolina ima dojam da dijete govori nekim svojim jezikom. Tu fazu nazivamo faza žargona koja dijete uvodi u pravi odrasli govor", objasnila je logopedica Sonja Jovančević.

djeca govor Možda te zanima... Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.