Roditelji Tatina zona 23. listopada 2015.

Unatoč tumoru mozga i sindromu Down, tata i sin pokazali da u životu nema granica

umjetnik, down
Foto: Elizabeth Jackson/Facebook
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zajedničkom izložbom 'Različite frekvencije', umjetnici Anthony i Aedan Ptak, otac s tumorom mozga i sin sa sindromom Down pokazali su da u životu ne postoje granice osim onih koje si sami postavimo

umjetnik, down | Author: Elizabeth Jackson/Facebook Foto: Elizabeth Jackson/Facebook

Anthony Ptak i njegov osmogodišnji sin Aedan nisu obični tata i sin, oni su pravi borci koji pokazuju da u životu nema granica, osim ako si ih sami postavimo. Naime, tata Anthony je prebolio tumor mozga, a maleni Aedan rođen je sa sindromom Down, ali njih dvojica su i nadareni umjetnici koji su nedavno u New Yorku postavili zajedničku izložbu pod nazivom "Različite frekvencije".

Izložba je inspirirana njihovim iskustvom života s ovim nedostacima, a na njoj su prikazana djela i tate i sina. Anthony se prvi put susreo s umjetnosti na terapijama koje je pohađao u sklopu liječenja tumora mozga. Nakon završetka liječenja, upisao se na besplatne tečajeve umjetnosti i tada se počeo baviti raznim vrstama umjetnosti, poput kreativnog pisanja, fotografiranja, skladanja pjesama i drugo.

tata i sin down | Author: Anthony Ptak/Facebook Foto: Anthony Ptak/Facebook

Prije nego što je obolio od tumora mozga, Anthony je bio jazz glazbenik, a sada je napisao i glazbu za izložbu. Njegov sin Aedan, koji je rođen sa sindromom Down, ima ograničen govor, stoga mu je crtanje način na koji se najbolje može izraziti, a ono mu pomaže da razumije svoje mjesto na ovom svijetu i prostor oko sebe. 

"Moj cilj kao umjetnika je poticati prihvaćanje različitosti i stvoriti društvo koje dopušta empatiju i suosjećanje i slobodu unatoč granicama za koje osjećamo da su ispred nas - bilo genetski određene ili na neki drugi način - u složenosti našeg društva", rekao je tata Anthony.

I doista, ovi tata i sin pokazuju da je u životu sve moguće, bez obzira na nešto što na prvi pogled izgleda kao ograničenje.

petra, matija, down | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Prema Matiji se ponašamo kao prema svakom drugom djetetu, nema apsolutno nikakve razlike. Ne držimo ga pod staklenim zvonom, s nama ide kamo god idemo i omogućavamo mu da proživi svako iskustvo kao i sva druga djeca", kaže Petra, mama 6,5-mjesečnog Matije koji ima sindrom Down. Pročitajte priču o Matiji: Moj sin nije bolestan, on je zdravo dijete sa sindromom Down.

 

Danijela Zuanović, mama, Down | Author: Nina Đurđević/PIXSELL Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

"Nažalost, u Hrvatskoj još premali postotak osoba sa sindromom Down ima priliku za zapošljavanje, a smatram da se i oni, kao i svi mi, moraju osjećati korisno. Ja kao roditelj mogu dobiti status roditelja njegovatelja, ali čemu to? Umjesto da sjedim s njom doma, i za nju bi bilo korisnije da radi i ima što normalniji život", kaže Danijela, mama djevojčice Mije, koja ima sindrom Down.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.