Školarci Slobodne aktivnosti 27. svibnja 2014.

Priča o dječaku sa sindromom Down

Down Mladen Kušec
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo vam priču koju je poznati dječji pisac i novinar Mladen Kušec posvetio djeci sa sindromom Down, i pročitao je na druženju u sklopu humanitarne kampanje 'Reci DA!'

Donosimo vam 'Priču o ljubavi, Janu i sreći' koju je za dječaka Jana, rođenog sa sindromom Down, napisao dječji pisac i novinar Mladen Kušec:

Ima jedan dječak imenom Jan. Putuje taj dječak imenom Jan svijetom sasvim drugačije od onog kako smo navikli. Nisu to velika putovanja, ali su uvijek neobična. Nisu ta putovanja ni opasna, ali se događaju iznenadno, potpuno naočekivano i zato svi koji Jana poznaju trebaju biti uvijek spremni krenuti s njim. Samo će tako saznati, prepoznati i staze, i zemlje i svemir i ljubav, sve što Jan već poznaje i gdje mu je lijepo.

Svako to putovanje je putovanje u svijet u kojem Jan živi, gdje se on najbolje osjeća i nerijetko ispunjen čudima živi sam samcat.
Jan, kažu oni koji ga ne poznaju ili ga tek nastoje upoznati, živi u svom svijetu. Njegova mama zna više. Mama zna da Jan živi u svom, ali i u takozvanom našem svijetu. Janova mama zna razliku između ta dva svijeta i puna ljubavi pokušava ih pomiriti, dati im svrhu u Janu kao i u svima nama. Njezin dječak Jan, taj vječni putnik, najčešće možda i putuje sam, jer njegova su putovanja ispunjena srećom i ljubavlju.

Ljubav mu je način življenja , a jednako mu je važna ona stvarna i ona samo njegova. Najdraži putnici na tim putovanjima oduvijek su i uvijek su mama i tata. Jan to zna, poštuje i sretan je zbog toga. Potpuno je siguran da ga mama i tata uvijek prate, uvijek razumiju i uvijek su spremni poći s njim. Osim njih, mame i tate, nitko ne zna da Jan putujući svima koje sretne otkriva najveću tajnu svijeta, ljubav. Ako ga sretnete, dajte mu srce i prepoznat će vas i biti će sretan, ali tek onda ako otkrije da u sebi imate ljubav i da tu ljubav znate davati.

Ako ne vjerujete u priču o sreći i ljubavi, o Janu, kad ga sretnete krenite s njim bar na jedno putovanje u kojem je on vodič. Uz njegovu pomoć uvjerit ćete se da na svijetu ima ljubavi i sreće i da je Jan stvarni dječak koji vas treba, sretne i ispunjene ljubavlju.

Druženje u knjižnici

Dječak Jan, ali i još dvadesetero djece sa sindromom Down okupilo se u zagrebačkoj Knjižnici Augusta Cesarca na druženju s Mladenom Kušecom organiziranom u sklopu humanitarne kampanje "Reci DA!". Cilj  kampanje je prikupljanje sredstava za nabavu suvremenih i tehnološki naprednih edukativnih materijala koji su neophodni za lakše učenje i uključivanje u svakodnevni život djece sa sindromom Down. Mladen Kušec, koji se velikodušno uključio u kampanju "Reci DA!" donirao je djeci svoje knjige koje im je i potpisao. Dio knjiga "Bijela vrana" bit će doniran i drugim lokalnim udrugama za sindrom Down koje djeluju diljem Hrvatske.

Down Mladen Kušec | Author: Promo Foto: Promo

 "Druženje s djecom koja su rođena s ovim sindromom me obogatilo i kao novinara i kao pisca za djecu. I druga su djeca iskrena i otvorena, ali djeca sa sindromom Down baš uvijek kažu ono što misle i zato je druženje s njima uvijek puno smijeha i nepredvidivih situacija. Tijekom jednog kraćeg druženja snimio sam dovoljno materijala za čak tri radijske emisije 'Bijela vrana'. U druženju s njima je nastala i ideja za 'Priču o ljubavi, Janu i sreći' jer sam upoznao i nevjerojatnu ljubav koju roditelji pružaju djeci sa sindromom Down“, izjavio je Mladen Kušec. 

Na potrebu za obrazovanjem djece sa sindromom Down tvrtkama P&G i Lidl Hrvatska ukazali su u Hrvatskoj zajednici za sindrom Down. Predstavnici Zajednice u posljednjih nekoliko godina su postigli izniman napredak uključivanjem djece u vrtiće i škole, no i dalje su im potrebni posebno prilagođeni edukativni materijali.   

"Pokazalo se da djeca sa sindromom Down puno lakše svladavaju jezik, ali i ostale vještine uz aplikacije koje su dostupne na tabletima te uz programske pakete Boardmarker. No, ova pomagala i potrebni edukativni materijali većini djece nisu dostupni zbog visokih cijena. Kampanja 'Reci DA!' će nam pomoći da svladamo i ovu prepreku kako bi naša djeca mogla pokazati puni potencijal te kako bi se lakše uključili u život zajednice", rekla je predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom, Dinka Vuković.

Kampanja "Reci DA!" se provodi u svim trgovinama Lidl Hrvatska, a trajat će sve do kraja lipnja. Za kupnju bilo kojeg P&G proizvoda u Lidl trgovinama, P&G donira jednu kunu za nabavu edukativnih pomagala. U Hrvatskoj živi oko tisuću i šesto osoba sa sindromom Down, a  oko devet stotina ih je u dobi do 20 godina. 

Obavijesti o akciji „Reci DA!“ pratite i putem facebooka Lidla: https://www.facebook.com/lidlhrvatska   

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.