Vrtić 29. kolovoza 2024.

Dječak razbio 3500 godina staru posudu u muzeju – a komentari na Redditu opet oduševljavaju!

Foto: Muzej Hecht
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca su nestašna, pa se začas dogodi nezgoda. Svaki roditelj to zna i u kući poduzme sve mjere opreza kad su djeca mala. No, naš dom je jedno, a muzej nešto sasvim drugo…

Dečki! Ah, ti dečki! Lopta amo, lopta tamo, trčanje amo, trčanje tamo, silna znatiželja… i začas ode neka slika sa zida ili kakva vaza, tegla s cvijećem ili nešto slično. Da, treba nakon tog pospremiti nered, treba zamijeniti razbijeno, treba pokupiti zemlju – ili što je već završilo na podu ili u komadićima. A onda u idućem pohodu na trgovinu zamijeniti predmet koji je „platio životom“.

Možda te zanima... 'Djeca više nisu toliko radoznala - odrasli to uništavaju' Školarci

No, što ako se taj predmet ne može baš naći u bilo kojoj trgovini? Što ako je to nešto što se nikad neće moći zamijeniti? Što ako je njegova vrijednost zapravo neprocjenjiva – jer je taj predmet star, recimo, 3500 godina?

Upravo je toliko stara posuda koju je prije nekoliko dana razbio jedan 4-godišnji dječak tijekom posjeta muzeju Hecht na Sveučilištu u Haifi u Izraelu. Nije baš da možeš skoknuti do prvog shopping centra i nabaviti novi, zar ne? Dječak je, kažu, htio „pogledati što je unutra“, pa se posuda prevrnula. I koga sad uopće 'kriviti' u ovoj priči – dječaka koji je pretjerano nestašan (ne, naravno), roditelje koji nisu dovoljno dobro pazili na njega i uputila ga u pravila ponašanja u muzeju ili Muzej, koji izlaže vrijedne predmete nadohvat svima?

Iz Muzeja su rekli da taj da je taj artefakt datira iz Brončanog doba, odnosno razdoblja od 2200. do 1500. godine prije Krista, te da je dizajniran za skladištenje i transport robe, poput maslinovog ulja i vina, te je bio karakterističan za drevnu kanaansku regiju. Posuda je, stoji u priopćenju muzeja, nastala prije biblijskih kraljeva Salomona i Davida.

 | Author: Muzej Hecht Foto: Muzej Hecht

Iako su slične posude otkrivene u arheološkim iskapanjima, mnoge su pronađene u komadima ili nepotpune, što ovu posudu čini rijetkom jer je bila toliko velika i potpuno netaknuta. Sve do sad. Dok u Muzej nije stupio 4-godišnjak.

Djetetov otac, o kojem se zna samo da se zove Alex, rekao je za BBC da je njegov sin bio „znatiželjan i htio vidjeti što je unutra“ i da je „blago povukao posudu“, koja se prevrnula s postolja i razbila se na komade. Tata Alex je dodao kako je bio u šoku i isprva nije uopće vjerovao da je njegov sin razbio staklenku.

„Postoje slučajevi u kojima se izložbeni predmeti namjerno oštećuju, a takvi se slučajevi tretiraju vrlo ozbiljno, te uključuju i policiju“, rekli su iz muzeja. „Ovdje, međutim, to nije bio slučaj. Posudu je slučajno oštetilo malo dijete koje je posjetilo muzej.“

Kao znak da se ne ljute na dijete ravnatelj muzeja javno je pozvao dijete i njegovu obitelj da se vrate u muzej kako bi vidjeli restauriranu teglu. Obitelj je prihvatila i doći će u posjet ovaj vikend, kada muzej planira završiti popravke na posudi.

Inače, muzej Hecht ponosi se svojim posebnim pristupom arheološkim artefaktima – predmeti su često izloženi bez stakla ili drugih prepreka. Iz muzeja su također poručili da će nastaviti s tradicijom omogućavanja posjetiteljima da neometano dožive arheološke nalaze, unatoč razbijenoj posudi. Možda da postave dobnu granicu?

A boy at a museum in Haifa today broke a 3500 years old jar.
byu/nitayp02 inKidsAreFuckingStupid

No, bez obzira na stav muzeja, Internet opet nije razočarao. Na Redditu, u podforumu Kids Are F***ing Stupid (nismo mi to izmislili, nemojte se ljutiti na nas!) komentari na objavu ove vijesti bili su urnebesno smiješni. Evo nekih nama najboljih!

„Mama je uvijek govorila 'nema loptanja u kući'“ – „Zato su otišli u muzej,“ glasio je odgovor na komentar.

„Bravo! Dobro da nije bila nova.“

„Već vidim roditelje kako lude i objašnjavaju malom da je to bilo 3500 godina staro, a on ih gleda i pita 'Je li to više od 5?'“

„Sud prije 3500 godina bi odrezao ruku koja ju je srušila.“ – „Pa, nemojmo preispitivati drevnu mudrost,“ glasio je odgovor na ovaj komentar.

„Tako počinju avanturistički filmovi…“

„O, čovječe. Taj dječak je sad uklet. Bože, smiluj mu se.“

„Video igrice su ga naučile da je u ćupovima blago.“

„Ono što ja čitam je: 'Muzej u Haifi je izložio 3500 godina staru posudu nadohvat ruke djeci'.“

„To mora da je Link iz Legende o Zeldi. Taj lik obožava razbijati ćupove.“

„Dovraga, Link, nema novčića u muzeju. Samo prestani!“

„Jeftina izrada. Trajao je samo 3500 godina.“

„'To ćemo ti oduzeti od džeparca.'“

„Nema izlazaka idućih 3500 godina!“

„Bilo je i vrijeme.“

„Samo malo selotejpa…“

Možda te zanima... Dječji bonton: 22 jednostavna pravila koja bi sva djeca trebala znati Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.