Školarci 09. studenoga 2023.

Učiteljica objasnila što je najvažniji problem današnje djece: "Vaša djeca nisu posebna"

Foto: TikTok / Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uvijek će starija generacija reći da su današnja djeca drukčija od onog kakvi su oni bili kao djeca. Sve se mijenja, pa tako i djeca. No, dok su mnoge promjene dobrodošle i pozitivne, ima i onih zbog koji se pitamo jesmo li krenuli krivim putem…

Iako u posljednje vrijeme često govorimo i o kaskanju nekih vještina kod mališana, potrebnih za školovanje, zapravo nam daleko veći problem predstavlja ponašanje djece u školi, ali i općenito – pristojno ponašanje. Toliko često čujemo (i izgovaramo, priznajmo) ono „kad smo mi bili djeca, tog nije bilo“ da nas to već ide na živce (osim kad mi to izgovorimo, hm) i zvuči toliko izlizano. A duboko u sebi zapravo znamo da je to vrlo blizu istini…

Možda te zanima... Rekordan broj odgoda upisa prvašića! Dr. Rajović ukazao što je uzrok tome Vrtić

Najviše su te istine svjesni prosvjetni radnici. Učitelji(ce) i profesori(ce) su već odavno shvatili da je sve teže i teže održati red u učionicama. Iako se za sve uvijek traži opravdanje, pa je tako svugdje u svijetu postalo već uobičajeno reći „ah, ma to nas je Covid malo zeznuo“, problem je daleko dublji.

Jedna je učiteljica s dugogodišnjim stažem na svom je TikToku objavila video u kojem govori upravo o problemu ponašanja i pristojnosti djece u razredu, a sve je započela rekavši da nije Covid stvorio problem, nego je problem puno dublji, kulturološki. Lisa Conselatore, učiteljica s 24-godišnjim iskustvom u Americi i Europi, svoj je video naslovila ovako: „Vaša djeca nisu posebna“.

„Odgojili smo djecu da misle da su najvažnija osoba u svakoj prostoriji,“ upozorava učiteljica. „Toliko su posebni da je ono što žele učiniti, ili što god misle, ili što god kažu, najvažnije u tom trenutku. I da mogu to reći. I to čak i ako odrasla osoba u tom trenutku govori. Ono što oni imaju za reći je ono što se mora čuti. I to je problem. Takvim odgojem im ne radimo uslugu."

Učiteljica je napomenula da ne misli da djeca nisu - posebna, te da je svako dijete posebno, ali ne može uvijek i u svakoj situaciji biti najvažnije. "Znam da su vam vaša djeca posebna. Znam da su moja djeca meni posebna,” kaže učiteljica. “Ali nitko od njih nije najposebnija osoba u sobi u bilo kojem trenutku. Nisu. Nitko nije jer živimo u društvu i svi se moramo slagati i svi moramo poštivati ​​jedni druge, a dio međusobnog poštovanja je prepoznati kad možemo nečim doprinijeti i kada trebamo sjediti i otvoriti uši. Nismo to savladali. Promaklo nam je.“

@lisaconselatore #tiredteacher #enough #raisingkids #timetolisten #supportteachers #culturetalk #culturecheck #teachersoftiktok #teachersontiktok #teaching2023belike ♬ original sound - Lisa Conselatore

Mnogi će roditelji reći kako to nije baš tako i kako prijašnji odnos prema djeci nije bio u redu, kako su djeca vrijedna i treba ih slušati i kako školski sustav nije zapravo dobar i prilagođen djeci… i još stotine raznih isprika i opravdanja izvući iz rukava. No, činjenica je da je ova učiteljica pogodila ravno u srž problema, a sigurni smo da bi se njeni kolege i u Hrvatskoj složile s tim.

"Sve smo pobrkali. Pobrkali smo to kako djeca razumiju koje je njihovo mjesto u svijetu, koje je njihovo mjesto u obitelji. Oni su vaši prijatelji. Vi niste glavni, jer ste svi jednaki. Ako ste svi jednaki, oni nisu glavni, jer su i oni također glavni. I onda dođu u razred i misle da su oni glavni. A nisu. Tako im ne činite uslugu," jasno i glasno je rekla učiteljica. 

Ipak, pokušala je dati i svoj savjet, onima koji žele poslušati: “Naučite ih kada da slušaju, kako da se izmjenjuju u govoru, da govore kada je to prikladno, kad imaju nešto za reći i kad je na njima red. Preispitajmo naše obiteljsku kulturu, našu društvenu kulturu. Zato što ovo nije dobro, nije dobro.”

Trebamo li išta reći? Oni koji znaju o čem govori, neupitno će se složiti s njom. Oni drugi će se boriti protiv nje svojim argumentima.

Možda te zanima... Većina učitelja u Hrvatskoj podržavaja zabranu mobitela u školama Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.