Vrtić 11. svibnja 2024.

Mnogi roditelji umiruju dijete mobitelom, evo zašto je to opasno

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjakinja za roditeljstvo savjetuje što učiniti kada dijete ima ispade bijesa te objašnjava zašto je smirivanje djeteta mobitelom štetna praksa...

Djeca su mnogo kompleksnija bića nego što ponekad mislimo. Kad vas vaše dijete dovede do ludila svojim ponašanjem, često se osjećate bespomoćno i ne znate što biste više poduzeli. Ako se još poklopi da imate loš dan, dovedeni ste u posebno osjetljivu situaciju koja iziskuje čelične živce. No, riječima stručnjaka, sve je to u potpunosti normalno i zapravo bi bilo čudno da su djeca cijelo vrijeme pravi anđeli, prenosi TheSun.

Ipak, postoje neki razlozi zašto djeca često imaju ispade bijesa. Dr. Rosina McAlpine iz Australije, stručnjakinja je za brigu o djeci i zna ponešto o tome zašto se djeca loše ponašaju. "Kada sam prvi put postala majka 2007., stalno sam dobivala proturječne savjete poput 'hranite bebu na zahtjev' u odnosu na 'hranite bebu svakih 4 sata da biste joj nametnuli rutinu'. Ili ‘pustite bebu da se sama umiri od plača i zaspi' u odnosu na ' tješite bebu i pomažite joj da se smiri i zaspi'. Zbog svih tih savjeta bila sam zbunjena i imala sam nisko samopouzdanje po pitanju roditeljskih odluka."

Možda te zanima... Ispadi bijesa naporni su za roditelje, ali važni za razvoj djeteta Vrtić

Kao sveučilišna pedagoginja i istraživačica, Rosina je odlučila kopati dublje u svijet dječjeg razvoja i roditeljstva kako bi pomogla sebi, ali i drugima, u donošenjima najboljih odluka. Danas, prikupljena znanja i iskustva dijeli s roditeljima diljem svijeta. 

Problemi s nerealnim očekivanjima

Kada je u pitanju snalaženje u stresnim trenucima poput hranjenja, roditelji mogu biti pomalo izgubljeni. "Mala djeca imaju vrlo kratak raspon pažnje", rekla je. "S vremenom, uz strpljenje, ustrajnost i vježbu, mališani će uživati u obroku s roditeljima i dulje će ostati za stolom te razviti svoje afinitete za široku paletu obroka. Učiniti vrijeme obroka ugodnim, a ne isplaniranim i nametnutim stvorit će sjajan temelj za život pun sretnih zajedničkih obroka."

Razumna očekivanja su ključ svega

Anita Cleare, stručnjakinja za roditeljstvo i autorica knjige The Work/Parent Switch složila se da su razumna očekivanja najvažnija. "Dječji tantrum nije vaša krivnja, to je dio djeteta koje još nije naučilo kako regulirati svoje osjećaje i iskazati ih na odgovarajući način", objasnila je. "Izbjegavajte stvari koje samo pojačavaju izljeve bijesa, kao što je pridavanje previše pozornosti tantrumu ili popuštanje i davanje djetetu nečega što ono nerazumno zahtijeva od vas. Ostanite mirni i uvažite emociju iza izljeva bijesa."

Roditelji mogu nenamjerno poticati nekontrolirano ponašanje dajući djeci "slučajnu nagradu"

Anita je objasnila: "Ako vaše dijete histerizira i plače, a vi mu odgovorite tako što ćete mu dati mobitel da ga ušutkate, tada davanje mobitela djeluje kao pozitivna nagrada za djetetov ispad. Vaše dijete će vjerojatno ponavljati takve ispade u budućnosti jer je takvo ponašanje bilo nagrađeno."

Važno je zapamtiti da "djeca nisu mali odrasli ljudi", rekla je Anita. "Kad je djetetu teško, dobra je ideja zapitati se koja nezadovoljena potreba pokreće takvo ponašanje. To ne znači da djetetu trebamo dati sve što želi. Ako je djetetovo nekontrolirano ponašanje izazvano tim što mu nismo dozvolili da uzme keks, rješenje toga je da mu ne damo keks. Rješenje je i prepoznati da mu je potrebna pomoć u učenju o tome kako upravljati svojim osjećajima razočaranja ili frustracije."

Djeca imaju svoj način razmišljanja

Rosina je također rekla da je ključ smanjivanja ispada bijesa razumijevanje toga da djeca imaju svoj način razmišljanja. "Roditelji su često vrlo zauzeti pokušavajući uskladiti mnoge zahtjeve posla i obitelji, a dijete se, ako se osjeća zanemareno ili ignorirano, može početi neumjesno ponašati kako bi privuklo pažnju roditelja. Djeca kojoj je dosadno također mogu raditi nepodopštine. Stoga, kvalitetno vrijeme s roditeljima, bratom ili sestrom ili vrijeme provedeno uz omiljene aktivnosti koje ih ispunjuju mogu biti od pomoći."

Unatoč svim naporima, ponekad su napadi bijesa neizbježni. No, prema Rosini, postoje neke stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi ispravno reagirali za vrijeme tantruma:

  • Spustite se na razinu djeteta i ostanite što smireniji.
  • Uvjerite i umirite dijete da će sve biti u redu.
  • Objasnite da ste tu da zajedno riješite problem čim se smiri.
  • Pomozite djetetu da se smiri dodirom (ako vam to dopusti) i pomozite mu da duboko udahne.
Tantrumi kod djece Možda te zanima... Nekontrolirani izljevi bijesa (tantrumi) kod djece: Što su i kako ih spriječiti? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.