Vrtić Dijete u vrtiću 29. travnja 2020.

Krunoslav Capak o preporukama za vrtiće: 'Za djecu se ne preporučuje korištenje maski'

Foto: Tomislav Pavlek/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Mi smo propisali mjere, ali naravno da je nemoguće da djeca drže socijalnu distancu u vrtiću', kaže Capak

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u razgovoru za Dnevnik.hr je govorio o onome što je u uputama za škole i vrtiće koje se očekuju u četvrtak.

"Da je vrtić siguran od korona virusa vam sigurno neće potvrditi niti jedan epidemiolog na svijetu, ali je taj rizik prilično mali. Mi smo propisali mjere, ali naravno da je nemoguće da djeca drže socijalnu distancu. Ipak, postoje znanstvena istraživanja koja kažu da se djeca teže zaraze, a lakše prebole bolest. Dakle, ne bi trebalo biti problema. Za djecu koja su kronično bolesna potrebno je vidjeti što s njima između pedijatra, roditelja i učitelja", smatra ravnatelj HZJZ-a.

Možda te zanima... Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece Vrtić

"Epidemiološka služba je svoje prijedloge dala Ministarstvu zdravstva koje će onda to sve uskladiti i odobriti do četvrtka. Za djecu se ne preporučuje korištenje maski. Kod nekih se nikako ne smije koristiti - kronično bolesna djeca, djeca mlađa od svije godine kako ne bi došlo do gušenja. Propisali smo i stroge higijenske mjere, a naravno mjerit će se i temperatura. Ako je temperatura viša od 37.2 ili postoje respiratorni problemi dijete ne može biti u kolektivu", jasan je.

Djeca manje obolijevaju

"Imamo u cijeloj Hrvatskoj do sada 46 djece oboljelih mlađih od 10 godina. Dakle vjerojatnost da se pozitivni i negativni sretnu je prilično mala. Dolaskom u kolektive, vrtiće ili škole, ta mjera se povećava, ali postoje mjere kako će se taj rizik smanjiti. Mi preporučujemo da u vrtiće ne idu djeca koja imaju neku kroničnu bolest, također preporučujemo da ne idu djeca čiji je roditelj zbog čuvanja djeteta na bolovanju ili radi od kuće", rekao je Capak pa nastavio: "Svi oni drugi koji se ne mogu snaći... Mi u jednom trenutku moramo pokrenuti gospodarstvo, ljudi moraju početi raditi, mi firmama preporučujemo da ako mogu organiziraju posao od kuće, ali postoje neke djelatnosti kada to nije moguće". 

Možda te zanima... Epidemiolozi će propisati koju djecu nije preporučljivo slati u vrtiće i škole te uvjete za razrede Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.