Školarci 28. srpnja 2023.

Ne voliš svu svoju djecu potpuno jednako? To je normalno, ali evo što ne smiješ zanemariti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možda je pomalo kao tajna i možda se o tom ne priča puno, ali zapravo je vrlo uobičajeno i nema razloga da misliš kako to nije – normalno. No, moraš znati kako se ponašati prema djeci i što im reći.

Nekad ti je prvo dijete baš sasvim posebno. Možda si ga dugo čekala, puno tog napravila da ga dobiješ. Nekad je ono drugo baš sasvim posebno zbog svog karaktera koji ti jednostavno odgovara. Nekad je ono treće nekako najslabije i najviše te treba, pa se s njim posebno povežeš. I zapravo rijetko i sama sebi priznaš da – ne voliš svu svoju djecu jednako.

No, znaš što? To je sasvim u redu, razumljivo i logično. Iako se o tom ne govori, svaki roditelj ima svoje „omiljeno“ dijete, dijete koje voli malo više nego drugu djecu. Zbog tog se ne moraš „lupati po glavi“ niti se tog sramiti misleći da to uistinu nije u redu. To je sasvim normalno. Ipak, moraš paziti da niti jedno dijete zbog tog ne ispašta, naravno.

Normalno je da se djeca uspoređuju s braćom i sestrama

Može se činiti smiješnim kada tvoja kći kaže da više voliš brata nego nju ako mu pomogneš oko zadaće. Takvu izjavu začas možeš protumačiti nerazumnom i zapitati se gdje griješiš. Ali to zapravo uopće ne mota biti okrivljavanje. Stvarnost je da se usporedbe braće i sestara pojavljuju čak i u obiteljima s najviše ljubavi i dobro prilagođenom djecom. To je normalno. Usporedba je dio načina na koji naša djeca otkrivaju svoje mjesto u obitelji i u svijetu.

Osjećaj nejednakosti između braće i sestara djeci je stvaran

Možemo se uhvatiti u pokušaju da svojoj djeci dokažemo da ono što osjećaju nije objektivno istinito. Ali stvarnost je da se njima čini istinitim. Naš posao kao roditelja nije promijeniti mišljenje naše djece, već čuti ga saslušati i reagirati na to. Ne moramo se slagati s njima, ali isto tako ne trebamo mijenjati njihovo mišljenje. Kad to učinimo, razgovor se pretvara u raspravu bez nekog dobrog i pozitivnog kraja.

Normalno je imati različite veze s različitom djecom

Ovo je vrlo važno. Roditelji začas osjete krivnju, posebno ako se javi pomisao da bi njihovi osjećaji prema djeci trebali biti drukčiji. No, stvarnost je takva da ponekad dijelimo interese s jednim djetetom (jer ono voli čitati), a ne s drugim (jer je vrckavo i luckasto), a ponekad baš puno bolje funkcioniramo s onim drugim. Nekad je jedno dijete u fazi koja nam je pomalo teška i jednostavno nam se ne da… Postoji bezbroj stvari koje utječu na našu vezu s djecom i ona nije statična, već se mijenja kako se mi i naša djeca mijenjamo. A ponekad se ljubav najjasnije izražava kada nastavimo brinuti i biti predani svojoj djeci unatoč svemu.

Evo nekoliko korisnih savjeta za ovakve situacije.

Priznaj povrijeđenost

Djecu moramo saslušati i iskreno pokušati razumjeti što ti govore – to često pomaže u rješavanju situacije više od bilo koje druge stvari koju bismo mogli učiniti. Ovo zvuči jednostavno, ali može biti vrlo teško kada se uopće ne slažem s njihovim pritužbama. Može pomoći ako zapamtimo da se ono što oni izražavaju ne odnosi nužno na tebe. I to što ih razumiješ, ne znači da se moraš složiti s njima. Fraze koje ti mogu pomoći da se „izvučeš“ su ove: "Osjećaš se loše jer smatraš da sam nepravedna;" "Mora da je teško osjećati da više volim tvog brata ili sestru." “Tako mi je žao što se osjećaš izostavljeno;” "Reci mi više o ovome."

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Razgovaraj o tome kako ljubav izgleda drugačije u različitim vezama

Ovo možda nije najbolja stvar za spomenuti dok je dijete ljutito zbog nejednakosti između braće i sestara. To može izgledati kao pokušaj da djetetu promijeniš mišljenje, pa bi se tako moglo još više naljutiti. Umjesto toga razgovarajte o tom u nekoj nevezanoj situaciji. Komentiraj kako pas pokazuje ljubav lizanjem lica, ali drugim psima pokazuje ljubav tako što ih juri po parku za pse. Reci kako voliš ići na jogu sa svojom prijateljicom Anom, ali se bolje razumiješ s Janom kad su u pitanju luckasti memeove koje šalješ.

Neka djeca znaju da ljubav nije ograničen resurs

Opet, ovo možda nije najbolja stvar za razgovor u trenutku krize, ali u drugim prilikama izloži načine na koje se ljubav umnožava, razvija, širi i dijeli.

Reci i pokaži svojoj djeci zašto ih voliš

Ovo je samo po sebi razumljivo. Slavi jedinstvenost svakog djeteta i svoj jedinstveni odnos s njim. Reci im konkretno što voliš kod svakog od njih. Saznaj kako dijete najbolje shvaća ljubav i pokušaj pronaći načine da mu na taj način izraziš ljubav.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.