Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 29. prosinca 2016.

Zašto dvogodišnjaci omiljenu igračku 'vuku' stalno sa sobom?

dijete igračka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dvogodišnjaci često imaju omiljenu igračku bez koje ne idu na spavanje ili majicu koju žele nositi čitav dan. I boje im mogu biti opsesija, ali i stvari poput dekice

Psiholozi tvrde da ovi predmeti pružaju utjehu u svijetu koga doživljavaju kao strašno mjesto, a djeca ih prerastu vremenom. Ipak, problem nastaje kada se plišana igračka zagubi ili se na nekoliko sati nađe u perilici. Plišani medo ili kostim Supermena pružit će im sigurnost kada ulaze u prostoriju punu nepoznatih ljudi ili kada ih ostavite u vrtiću. Zato je bitno da prihvatite opsesiju pojedinim stvarima i dopustite da ih dijete nosi sa sobomKako pamte dvogodišnjaci?

Mališani doživljavaju razna uzbuđenja i pokušavaju to ublažiti nekim stvarima, pošto ne mogu iskazati emocije. Ujutro, ako dijete požurujete da izađe iz toplog doma, može zatražiti omiljenu igračku da mu pravi društvo kad nema mame i tate. Ili, možda traži da svaku večer pričate istu bajku, jer mu to daje sigurnost. Ako otkrijete koje radnje su "okidači", odnosno u kojim trenucima treba zaštitu, pomozite mu da se stres smanji. Terrible twos: Oprez, stiže dvogodišnjak!

U situacijama kada omiljenu dekicu i plišanu igračku zaboravite kod bake i djeda, ili se pidžama bez koje ne želi otići u krevet podere, stavite vašem mališanu do znanja da ste svjesni koliko mu ta stvar znači i jasno vam je zašto je toliko uznemireno. Zatim pustite da se smiri, ponudite drugog "prijatelja" koji će ga čuvati ili ga jednostavno pustite da se isplače i navikne na situaciju

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.