Beba 11. veljače 2024.

Kad i kako dijete odluči tko mu je omiljeni roditelj i kako to postati?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako će uvijek voljeti oba roditelja, uvijek će jedan biti barem malo draži od onog drugog. I nema to veze sa spolom niti nekim drugim preferencijama. A ovdje govorimo o bebama, koje to ne čine svjesno.

Priznaj – sigurno ti je mrsko kad shvatiš da nisi više omiljeni roditelj tvoje bebe. Ili si možda među onima koji to ipak malo potajno vole, jer se tako lakše odmore? Bez obzira na to u kojem si timu, možda se pitaš kada i kako se to dogodi da bebe počnu preferirati – mamu. Ili, pak, kad odluče da je vrijeme za promjenu i da je njihov favorit zapravo onaj drugi roditelj? Ispostavilo se da bebe obično započinju favorizirajući mamu, a zatim kako odrastaju uzimaju u obzir i druge oko sebe.

Zašto bebe obično prvo vole mamu?

Kad se rode, bebe mogu vidjeti otprilike 20 do 30 cm ispred sebe. Tijekom prvog mjeseca života brzo nauče da više vole lica nego bilo što drugo. Novorođenčad će vjerojatno moći prepoznati poznata lica u dobi od nekoliko dana do 2 mjeseca. U dobi od 7 mjeseci pokazuju sklonost licima osoba iz obitelji, ranije nego licima stranaca.

Možda te zanima... 15 istina o partnerskom odnosu nakon što dobiješ dijete Roditelji

A mama je bebama na prvom mjestu iz prilično očitih razloga - njezin je glas onaj na koji su najviše navikle. No, postoje i drugi razlozi. Osjetila mirisa i sluha kod beba razvijaju se prije nego vid i bebe se oslanjaju na njih da prepoznaju voljene osobe.

Većina beba tako razvije sklonost majci u dobi od 2 do 4 mjeseca. Od njihova rođenja bebama kombinacija vida, mirisa i zvuka vjerojatno pomaže razlikovati mamu od drugih osoba. Prilikom dojenja beba je na idealnoj udaljenosti od mamina lica, a bebe vole gledati mamino lice dok doje. Osim tog, tu je i jasan miris i zvuk glasa njihove mame, koji su slušali cijelo vrijeme dok su bili u maternici.

Kada bebe počnu preferirati druge osobe?

Bebin tata može doći u središte bebine pozornosti kako beba odrasta, a kasnije se taj krug širi i na druge bliske članove obitelji ili skrbnike, pa s vremenom mogu u potpunosti prepoznati ljude oko sebe i početi se družiti.

Naravno, na prvom mjestu od početka ne mora nužno biti bebina mama, nego osoba koja je primarni skrbnik – na primjer, to može biti i tata ako se beba primarno hrani na bočicu. Bebe se vežu za osobu koja najčešće reagira na njihove znakove kao što su plač ili osmijeh, a to ne mora uvijek biti majka. Osoba koja se najviše skrbi o djetetu ponovno je u središtu djetetova svijeta između 6. i 9. mjeseca života, kad se kod djece javlja strah od odvajanja kao dio njihovog normalnog razvoja.

Kako se roditelj koji nije „omiljen“ može povezati s bebom?

Ako ti ili partner(ica) primijetite da beba je beba posebno sklona onom drugom roditelju (ili ti potajno pokušavaš postati omiljeni roditelj), postoje načini da stekneš naklonost svog malenog smotuljka. Odgovaraj češće na bebine znakove i provedi više vremena družeći se s njom, pa će ona tako naučiti češće tražiti tebe. No, povrh svega, hrani bebu, jer upravo je hrana ta koja najviše utječe na sklonost bebe nekoj osobi.

Tek kasnije, kako dijete može više sjediti i igrati se, možeš i na taj način utjecati na pridobivanje naklonosti, jer tad igra postaje važna za djetetov razvoj, ali i za povezivanje s roditeljima. Na primjer, s 9 mjeseci života, roditelj može sagraditi kulu od kocaka i pustiti bebi da je sruši, pa se oboje mogu smijati ovoj uzročno-posljedičnoj vezi i ponoviti to.

Čak i ako trenutno nisi omiljena osoba u djetetovom svijetu, znaj da je privrženost tvoje bebe obitelji važna za njezin dugoročni razvoj. Ključ povezanosti s bebom je ljubav prema njoj i druženje s njom. Sve dok to radiš, barem ćeš uvijek biti u utrci za broj jedan u bebinu srcu. A najvažnije je to što stvaranjem veze s tobom i drugim roditeljem, dijete uči stvarati zdrave veze s ljudima, te će se to očitovati i u njezinim vezama u kasnijoj dobi.

Ključ za stvaranje čvrste veze s djetetom je uživati ​​u vremenu koje provodiš s njim, uključivati ga u sve što je češće moguće i reagirati na njegove znakove kako bi jačala vaša veza. Beba će kroz vrijeme mijenjati svoj izbor, te omiljene osobe u svom životu, pa nemoj odmah uzeti k srcu ako to u nekom razdoblju nisi ti.

Možda te zanima... Iznenađenja kod novorođenčeta: Zašto se bebe rađaju s dlakama po tijelu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.