Trudnoća Trudnica 28. rujna 2018.

Što pije mama, pije i njezina beba: 35 posto žena misli da je alkohol u trudnoći prihvatljiv

Foto: Thinkstock ;Alkohol u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nedavno online istraživanje otkrilo je kako više od jedne trećine žena smatra kako je alkohol u trudnoći potpuno prihvatljiv, iako stručnjaci stalno naglašavaju da što pije mama, pije i njezina beba

Jedna od najraširenije prihvaćenih činjenica o zdravoj trudnoći je istovremeno ona oko koje se očito najviše žali: Trudnica ne bi smjela piti alkohol.

No, koliko budućih mama zapravo slijedi ovaj savjet? Odgovor je dosta iznenađujuć: U nedavnom istraživanju tvrtke Cameron Hughes Wine, više od jedne trećine, odnosno 35 posto žena otkrilo je kako istinski ne vjeruju da je ispijanje alkohola problem tijekom trudnoće. I iako postoji više istraživanja o tome piju li trudnice alkohol u trudnoći ili ne, ovo je prvo veliko online istraživanje o tome koliko je alkohol u trudnoći zapravo prihvatljiv.

Možda te zanima... Trećina Hrvatica smatra da čaša vina u trudnoći ne šteti bebi Trudnoća

Istina je da je mnogo različitih informacija o trudnicama i konzumaciji alkohola - neki liječnici govore kako je povremena čaša vina ili pive prihvatljiva, neki je čak i preporučuju, a neki su izričito protiv bilo kakvog alkohola tijekom devet mjeseci. S druge strane, neka istraživanja otkrila su kako mala količina alkohola ne šteti u trudnoći, dok su druga naglasila i da malo alkohola može utjecati na fizički i kognitivni razvoj bebe. Ipak, većina stručnjaka i dalje upozorava na štetnost alkohola, bez obzira o kojoj količini ili kojem alkoholnom piću se radilo.

Koliko je stvarno štetan alkohol u trudnoći?

Alkohol izravno preko posteljice dolazi do bebine krvi

Ginekolog Erden Radončić prije svega naglašava da u trudnoći vrijedi da 'ono što pije majka - pije i njezina beba'

"S obzirom da ne postoji znanstveni konsenzus o donjoj granici konzumiranja alkohola za koju liječnici mogu potvrditi da je sigurna za zdravlje bebe, Europska unija državama članicama savjetuje da u svojim javnozdravstvenim smjernicama trudnicama preporuče potpunu apstinenciju od alkohola", objašnjava dr. Radončić i dodaje: "Alkohol koji konzumirate izravno preko posteljice dolazi do bebine krvi i potrebno je svega nekoliko minuta da razina alkohola u bebinoj krvi dosegne majčinu. S obzirom da se djetetova jetra još razvija, potrebno joj je više vremena da razgradi alkohol, što bebu dovodi u potencijalnu opasnost."

Možda te zanima... 10 stvari koje trudnice ne bi trebale skrivati od ginekologa Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.