Trudnoća Trudnica 08. lipnja 2017.

Alkohol u trudnoći može utjecati na oblik bebinih očiju i nosa

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čak i vrlo male količine alkohola u trudnoći utjecale su na oblik lica djece, pokazalo je novo istraživanje

Često pijenje alkohola tijekom trudnoće može izazvati fetalni alkoholni sindrom kojeg karakteriziraju obilježja lica, kao što su mali otvori za oči, kratki nos i glatki philtrum nad gornjom usnom. Djeca s ovakvim stanjem vjerojatno će imati poremećaj pažnje i ponašanja te niži IQ, objasnila je Jane Halliday s Murdochovog instituta za istraživanje djece u Australiji.

Dodala je kako ispijanje čak i male količine alkohola tijekom trudnoće može imati suptilne učinke na način na koji se kod djeteta razvija lice - uključujući i oblik očiju, nosa i usana. Ipak, navika konzumiranja pokoje čašice ne mora biti nužno štetna.

trudnica alkohol Možda te zanima... Smiju li trudnice povremeno popiti čašu piva ili vina? Trudnoća

"Ne znamo jesu li male promjene u dječjem obliku lica na bilo koji način povezane s različitostima u njihovom razvoju", priznaje Jane Halliday, ali da bi to potvrdila, proučavala je 1570 žena tijekom trudnoće i poroda, od kojih je 27 posto njih priznalo da su nastavile piti alkohol u trudnoći.

Promjene je nemoguće vidjeti golim okom

Kada je 415 djece rođene tijekom ovog istraživanja imalo godinu dana, tim ove stručnjakinje ih je fotografirao s više kamera, iz više različitih kutova. Sve su ih povezali pomoću računala i dobili njihove 3D fotografije na kojima su usporedili gotovo 70.000 točaka na svakom licu.

Usporedili su rezultate majki koje su pile alkohol s onima koje nisu i otkrili da djeca onih koje su malo popile imaju suptilne razlike, npr. malo kraći i prćastiji nos. Čak i vrlo male količine alkohola utjecale su na oblik lica djece, ali te promjene je nemoguće vidjeti golim okom.

alkohol trudnica trudnoća Možda te zanima... I malo alkohola u trudnoći može umanjiti IQ djeteta Beba

Halliday kaže da žene koje su popile koju čašicu tijekom trudnoće ne bi trebale brinuti. Čak i ako je alkohol imao neki suptilni učinak, mnogu drugi čimbenici utječu na zdravlje i razvoj bebe, poput prehrane. Dodaje kako bi ovo istraživanje moglo pomoći u dijagnosticiranju blagih slučajeva fetalnog alkoholnog poremećaja.

"Ako dijete pokazuje neke znakove poremećaja u ponašanju i nije poznato je li bilo izloženo alkoholu, ovo bi moglo pružiti dokaze", objašnjava, a s njome se slaže američka kolegica Christina Chambers sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu. "Fetalni alkoholni sindrom veliki je problem diljem svijeta i nedovoljno je prepoznat ili pogrešno dijagnosticiran. Ovo bi nam moglo pomoći da prepoznamo djecu koja su zahvaćena njime", kaže Chambers, a otkriva portal newscientist.com.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.