Trudnoća Trudnica 07. prosinca 2015.

Novo istraživanje: Trudnice ipak smiju piti kavu

trudnica, kava, čaj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje je pokazalo da djeca mama koje su pile kavu u trudnoći nisu imala niži kvocijent inteligencije ili više problema u ponašanju od djece čije mame uopće nisu pile kavu dok su bile trudne

Dobra vijest za trudnice koje ne mogu bez svoje dnevne doze kave! Novo istraživanje tvrdi da u trudnoći možete uživati u svojoj jutarnjoj šalici kave bez brige da ćete naštetiti kvocijentu inteligencije svoje bebe.

I malo alkohola u trudnoći može umanjiti IQ djeteta

Znanstvenici su otkrili da djeca čije su mame pile kavu i napitke s kofeinom dok su bile trudne, nisu imala niži kvocijent inteligencije ili više problema u ponašanju od djece čije mame nisu pile kavu.

"Smatramo da će ovi rezultati pomoći trudnicama da budu sigurne da je u redu piti umjerene količine kave, odnosno jednu ili dvije šalice dnevno", kaže Sarah Keim, jedna od autorica istraživanja i profesorica pedijatrije i epidemiologije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ohiu.

trudnica čaj kava | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Istraživači su analizirali količine spoja paraksantina (spoja koji se u našem tijelu stvara nakon konzumacije kofeina) u krvnim uzorcima od 2197 trudnica koje su dobili u dva navrata tijekom njihovih trudnoća. Zatim su uspoređivali razinu paraksantina s kvocijentom inteligencije i ponašanjem kod djece kad su imala četiri te sedam godina. Uzorke su skupljali u razdoblju između 1959. i 1974. godine, a to je bilo doba kad je bilo uobičajeno piti kavu u trudnoći. 

"Nije pronađen nijedan dokaz da konzumacija kofeina ima negativan utjecaj na razvoj djeteta ili njegovo ponašanje u dobi od četiri ili sedam godina", piše u ovom istraživanju objavljenom u American Journal of Epidemiology.

Ovo nije prvo istraživanje koje je zaključilo da je sigurno umjereno piti kavu u trudnoći. 2012. godine istraživači su otkrili da nema povezanosti između pijenja kave kod mame i hoće li se njena beba buditi tijekom noći.

Prema Američkom udruženju porodničara i ginekologa, u trudnoći je dopuštena umjerena konzumacija kofeina, a to je manje od 200 miligrama dnevno, odnosno jedna ili dvije šalice kave. No, ovo udruženje tvrdi da još nisu jasne dugotrajne posljedice većih količina kave u trudnoći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.