Trudnoća Trudnica 10. srpnja 2016.

Istraživanje: Čašica alkohola u trudnoći ne ugrožava razvoj djeteta?

alkohol trudnica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene koje popiju jedno do dva alkoholna pića tjedno tijekom trudnoće ili poneko piće na obiteljskim proslavama, ne ugrožavaju time ni buduće ponašanje, ni intelektualni razvoj djeteta

Zaključak stručnjaka sa Sveučilišta u Londonu odnosi se na trudnice koje tjedno popiju do 1,75 decilitara vina, ili do 0,5 decilitara žestokog pića ili nešto manje od pola litre piva. S druge strane, djeca majki koje su u trudnoći previše pile, sklonija su hiperaktivnosti, problemima ponašanja i emotivnim problemima, u odnosu na djecu čije majke uopće nisu konzumirale alkohol tijekom trudnoće.

Navike trudnica i razvoj njihove djece

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 11.513 britanske djece rođene između rujna 2000. i siječnja 2002. i njihove majke. One su ispitivane o navikama u vezi alkoholnih pića tijekom trudnoće, kao i o ponašanju djeteta u trećoj godini, a kad su ta djeca napunila pet godina, počeo se pratiti razvoj njihovog ponašanja i intelektualnih sposobnosti.

Majke su klasificirane na one koje uopće ne piju, one koje piju, ali to nisu činile u trudnoći, one koje malo piju (do dva pića tjedno), one koje umjereno piju (tri do šest pića tjedno) i one koje se opijaju ili mnogo piju (sedam pića tjedno ili šest pića u nekoj pojedinačnoj prilici). Utvrđeno je da, do pete godine, djeca majki koje su tijekom trudnoće malo pile nisu bila pod povećanim rizikom od slabijeg socijalno-emocionalnog razvoja ili slabijeg razvoja saznajnih funkcija.

Dječaci hiperaktivniji, djevojčice - više emocionalnih problema

Neovisno od osnovnog nalaza studije koji je vezan za konzumiranje alkohola tijekom trudnoće, primijećeno je da su dječaci u principu skloniji hiperaktivnosti, kao i problemima u razvoju, ponašanju i odnosima s vršnjacima, dok su djevojčice podložnije emocionalnim problemima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.