Trudnoća Trudnica 10. travnja 2017.

Masna i slatka hrana u trudnoći dugoročno utječu na bebu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Konzumiranje viška masti i šećera tijekom trudnoće može imati neke negativne posljedice na vas i vašu bebu - evo što trebate znati o takvoj vrsti prehrane

Vaša navika jedenja sladoleda može utjecati na vašu trudnoću na neke negativne načine. Novo istraživanje pokazuje da prehrana s visokim udjelom masti i visokim udjelom šećera tijekom trudnoće dugoročno vas i vaše dijete može dovesti u opasnost od nekih ozbiljnih komplikacija.

Možda te zanima... Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati Trudnoća

Istraživači su promatrali trudne miševe kako bi došli do ovih rezultata - neke mišice su hranili s hranom bogatom mastima i šećerima, a druge su imale uravnoteženu prehranu. Višak masti i šećera može dovesti do slabe metaboličke kontrole i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca kasnije u životu. Prema rezultatima objavljenim u časopisu Journal of Physiology to čak može reprogramirati vaše tijelo da akumulira više masti. Vjeruju kako ova vrsta prehrane može utjecati na metaboličke funkcije vašeg djeteta kasnije u životu, čak i ako je rođeno normalne veličine.

trudnica trudnoća prehrana Možda te zanima... Što se svakako mora nalaziti na jelovniku trudnice? Trudnoća

Iako su znanstvenici otkrili jednostavan odgovor na pitanje zašto prehrana bogata šećerima i mastima može na velik način utjecati na zdravlje majke, utjecaj takve prehrane na djecu je malo teže razumjeti. Oni tvrde kako takva prehrana može utjecati na protok hranjivih tvari od majke prema djetetu tijekom trudnoće.

Trebali bi održavati uravnoteženu prehranu prije, za vrijeme i nakon trudnoće. Trudnoća je dovoljno teška i zaslužujete poslasticu s vremena na vrijeme, ali ni u čemu ne treba pretjerivati. To je najsigurniji način za održavanje vašeg zdravlja i zdravlja vaše bebe.

trudnica hrana Možda te zanima... Ideje za zdrave međuobroke za trudnice i dojilje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.