Trudnoća Beba u trbuhu 07. ožujka 2016.

Pušenje u trudnoći povećava rizik za autizam?

pušenje trudnoća trudnica cigareta
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Utvrđeno je da neki poremećaji iz autističnog spektra, više od drugih, mogu biti potaknuti faktorima poput toga je li majka tijekom trudnoće pušila

Najveći rizici pušenja tijekom trudnoće su već poznati – povećavaju se rizici od pobačaja, rođenja mrtvorođenčeta i prijevremenog poroda. Jedna studija pokazala je i da trudnice koje puše imaju veće šanse da rode dijete s vrlo funkcionalnim autizmom.

Zašto danas toliko djece ima autizam?

Autizam je termin za široki spektar poremećaja povezanih s lošijim socijalnim i komunikacijskim vještinama, a sada je utvrđeno da neki poremećaji iz autističnog spektra, više od drugih, mogu biti potaknuti faktorima poput toga je li majka tijekom trudnoće konzumirala cigarete.

Veće šanse za visoko funkcionalni autizam

Stručnjaci su proučavali podatke na stotinama tisuća djece iz 11 zemalja. Otkrili su da je 13 posto majki, čijoj su djeci dijagnosticirani poremećaji iz autističnog spektra do osme godine, pušile u trudnoći. Ta djeca su imala više šanse da dobiju visoko funkcionalni autizam, koji ima manje ozbiljan utjecaj, odnosno kod kojeg donekle postoji sposobnost govora, čitanja i pisanja.

Autizam kod djece: prepoznajte prve simptome

Studija ne pokazuje da je pušenje sa sigurnošću faktor koji uzrokuje autizam, kažu istraživači, ali nam govori da postoji veza između pušenja i određenih tipova autizma.

'Kako sam svog sina izvukla iz autizma'

Tata u borbi za djecu s poteškoćama u razvoju

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.