Trudnoća Beba u trbuhu 05. svibnja 2017.

Autizam se povezuje i s bakinim pušenjem u trudnoći?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje pokazuje da djevojčice imaju čak 67 posto veću vjerojatnost pojave poremećaja iz autističnog spektra ako je njihova baka pušila dok je bila trudna

Svi znamo da je pušenje štetno, a posebno za bebu u trbuhu. Povećava se rizik od pojave srčanih bolesti kod djeteta, smanjuje se bebina porođajna težina te može imati trajni utjecaj na bebin mozak. Međutim, novo istraživanje Sveučilišta u Bristolu otkrilo je da je rizik od autizma povezan i s bakinim pušenjem u trudnoći. 

Znanstvenici su promatrali 14.500 sudionika rođenih devedesetih godina i otkrili su da djevojčice imaju 67 posto veću vjerojatnost da će razviti neka obilježja ponašanja iz autističnog spektra ako je baka s mamine strane pušila tijekom trudnoće. I dječaci i djevojčice imaju čak 53 posto veću vjerojatnost da dobiju dijagnozu autizma ako je baka voljela zapaliti cigaretu.

pušenje cigareta Možda te zanima... Pušenje u trudnoći mijenja DNK beba Trudnoća

Kako bakino pušenje utječe na unuku?

Znanstvenici su istraživali teoriju da ako je žena bila izložena nikotinu dok je bila u trbuhu, to je moglo utjecati na njezine jajne stanice i kasnije na razvoj njezinog potomstva.

"Što se tiče mehanizma, postoje dvije mogućnosti. Postoje oštećenja na DNK koja se mogu prenijeti na potomstvo odnosno da unuci mogu biti više skloniji autizmu", objasnio je prof. Marcus Pembrey, jedan od autora istraživanja. "Nemamo objašnjenje za različite podatke za spolove, iako smo i ranije otkrili da je bakino pušenje tijekom trudnoće povezano s različitim obrascima rasta kod unučadi", dodao je.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Profesor Jean Golding, jedan od autora istraživanja naglasio je koliko je važno da žena tijekom trudnoće pazi na svoje zdravlje. "Mi već znamo da je zaštita bebe od nikotinskog dima jedan od najboljih načina kako žena može svome djetetu dati zdravi početak u životu. Sada znamo kako izbjegavanje cigareta tijekom trudnoće može i vašim budućim unucima također dati bolji početak", objasnio je.

dijete, autizam Možda te zanima... Zašto danas toliko djece ima autizam? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.