Trudnoća Beba u trbuhu 09. travnja 2016.

Zbog marihuane bebe se rađaju prerano i premale

marihuana
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oduvijek se znalo da marihuana, baš kao i cigarete, šteti fetusu. No nije bilo baš puno istraživanja koje pokazuju kako

Nije ništa novo da pušenje marihuane šteti nerođenom djetetu, no ipak, do sad nije bilo konkretnih studija koje bi to dokazale. No, nedavno istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Open pronašlo je vezu između marihuane i male porođajne težine bebe te dvostruko češćeg boravka novorođenčadi na intenzivnoj njezi.

Znanstvenici su spojili rezultate 24 studije. Trudnice koje su pušile "travu" imale su 36 posto veću mogućnost za anemiju, što može uzrokovati prijevremeni porod. Također djeca majki koju su koristila marihuanu imala su 77 posto veću mogućnost da se rode s premalom porođajnom težinom.

marihuana, pušenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Marihuanom protiv mučnina u trudnoći?

Sve više trudnica puši marihuanu kako bi si olakšale jutarnje mučnine, ali stručnjaci naglašavaju da je korištenje kanabisa tijekom trudnoće i dojenja opasno za bebu i da bi ta upozorenja trebala stajati i uz medicinski kanabis.

Prema podacima Američkog koledža za opstetriciju i ginekologiju, značajnih pet posto trudnica koristi marihuanu, a to su samo one koje su to priznale, što znači da bi broj mogao biti i veći. Većina trudnica puši marihuanu, jer zbog jakih mučnina ne mogu jesti proizvode poput kolačića koji sadrže kanabis.

No, marihuana ima i mnoge pobornike, koji se pozivaju na znanstvena istraživanja koja su otkrila da je alkohol puno opasniji u trudnoći nego marihuana, što ipak ne znači da je marihuana potpuno sigurna za trudnice.

Američko liječničko udruženje tvrdi da je korištenje marihuane u trudnoći iznimno opasno i zahtjeva da uz medicinski kanabis i marihuanu za rekreativnu upotrebu budu jasno istaknuta upozorenja da je korištenje marihuane opasno tijekom trudnoće i dojenja te da upozorenja budu vidljiva na svim prodajnim mjestima gdje se može nabaviti kanabis. Dr. Diana Ramos iz Američkog koledža za opstetriciju i ginekologiju istaknula je da cigarete i alkohol na etiketama imaju slična upozorenja te da je marihuana jedna od najčešće korištenih droga tijekom trudnoće. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.