Trudnoća Trudnica 06. veljače 2018.

Jesu li terapija magnetom i rendgen opasni u trudnoći?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolog dr. Erden Radončić objašnjava imaju li dijagnostički i terapijski postupci nove tehnologije utjecaj na trudnoću ili plodnost žena

Imam terapiju interferentne struje i magnet za kralježnicu, a još uvijek nisam sigurna jesam li trudna. Mogu li te terapije naštetiti plodu ili budućoj trudnoći?

Koliko je poznato, magnetske i interferentne struje nemaju značajnog utjecaja na trudnoću ili na plodnost, kako se to i inače smatra za mnoge dijagnostičke ili terapijske postupke novije tehnologije.

Možda te zanima... Vodič kroz ultrazvuk u trudnoći: Koliko pregleda se preporučuje? Trudnoća

Čak niti rentgensko snimanje, ukoliko se radi o suvremenim aparatima čije je zračenje do maksimalni 5 rada - nema utjecaja na već implantiran zametak, a i kasnije. Dapače, kako trudnoća odmiče nakon organogeneze, utjecaj je sve manji, odnosno za eventualno oštećenje potrebne bi bilo višestruko veće doze od onih koje se koriste za snimanje.

Magnetna rezonancija pak, prema do sada poznatim podacima te iskustvima velikog broja centara - ne pokazuje nikakvog učinka. 

Možda te zanima... Smije li trudnica koristiti anestetik kod stomatologa? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.