Trudnoća Porođaj 28. siječnja 2023.

3D snimke pokazale kako bebina glava mijenja oblik tijekom poroda

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nevjerojatne snimke pokazuju kako se kosti djetetove lubanje preklapaju kako bi glavica mogla izaći na vaginalnom porodu. Tijekom tog procesa mozak se također stišće. Čak su i liječnici zaduženi za studiju bili iznenađeni koliko je glava promijenila oblik kako bi beba mogla doći na svijet

Kad držiš bebu i gledaš tu prekrasnu malu glavicu, teško je povjerovati kako je prolazila kroz tvoj porođajni kanal. Naša se tijela toliko mijenjaju i transformiraju tijekom trudnoće i poroda, to je potpuno nevjerojatno. A tako se mijenja i bebina glava tijekom samog poroda. 

Kako javlja NBC News, sedam žena u Francuskoj rodilo je unutar aparata za magnetsku rezonancu, a snimke pokazuju "kako se kosti djetetove lubanje preklapaju kako bi glavica mogla izaći na vaginalnom porodu. Tijekom tog procesa mozak se također stišće."

Čak su i liječnici zaduženi za studiju bili iznenađeni koliko je glava promijenila oblik kako bi beba mogla doći na svijet. I inače, ljudska djeca rađaju se s puno većom glavom nego drugi sisavci.

Što tijekom porođaja doživljava beba?

"Kad smo pokazali da fetalna glava mijenja oblik, otkrili smo da smo podcijenili kompresije mozga tijekom rođenja", rekao je dr. Olivier Ami, koji vodi istraživanje koje je objavljeno na Journal Plos.

 | Author: Journals Plos Foto: Journals Plos

Ova promjena tijekom rođenja naziva se "oblikovanje fetalne glave", a događa se kada dijete napusti maternicu i spusti se u porođajni kanal.

"Tijekom vaginalnog porođaja, oblik mozga fetusa podliježe različitoj deformaciji ovisno o stupnju preklapanja kostiju lubanje. Fetalno oblikovanje lubanje nije vidljivo kod većine novorođenčadi nakon rođenja", kaže Ami.

Pet od sedam beba rođenih u aparatu za magnetsku rezonancu, njihove su se male glavice brzo vratile natrag kako izgledaju prije odlaska iz maternice.

Možda te zanima... Bebina glava pokazuje koliko je zapravo teško roditi Trudnoća

Za neke bebe to traje duže, a za vrlo mali broj beba lubanja "nije u skladu" s kompresijom, a upravo se Ami nada da će jednoga dana moći predvidjeti prije nego porod počne, jer doktori ne znaju koje su bebe u riziku od traume mozga (to je super rijetko, mame. Dr. Ami kaže da govorimo o "jednom od tisuću ili manje").

"Nadamo se da ćemo u vrlo skoroj budućnosti moći savjetovati žene ispravno, informirati ih i odabrati najbolji način porođaja", rekao je Ami za NBC News.

Možda te zanima... Viralna fotka: Što se događa s bebinom glavom na porodu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.