Trudnoća Trudnica 13. svibnja 2020.

Prvi susret: 3D i 4D ultrazvuk pojačava emocionalnu vezu mame i bebe

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Hrvatskom zdravstveno-statističkom ljetopisu za 2018. godinu, koji je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, stoji da je kod ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bilo upisano 1,7 milijuna žena, no samo ih je 563.000, odnosno 33 posto, uistinu koristilo ginekološke usluge. Dakle, od tri žene, samo jedna je išla ginekologu.

Istodobno, rak maternice, gledajući globalno, četvrti je najčešći karcinom u žena. Riječ je o karcinomu čiji se razvoj može u potpunosti spriječiti, no unatoč tome od njega je u Hrvatskoj 2018. godine umrlo 125 žena.

Ginekologinja ističe: U svakoj životnoj dobi podjednako je potrebna briga za zdravlje žene

Svaka žena zna da su redoviti ginekološki pregledi životno važni, pa ipak ih većina nas izbjegava. Posebno je to zastupljeno kod žena starije životne dobi, upozorava Mihaela Mačković, specijalist ginekologije i opstetricije u Croatia Poliklinici.

“Ovaj postotak odlazaka ginekologu možda nije toliko dramatičan jer određeni broj žena ginekološke preglede obavlja u sklopu redovitih sistematskih pregleda ili privatno. Sve je veća svijest o potrebi i učinkovitosti preventivnih pregleda koji su screening za otkrivanje ginekoloških karcinoma. Unatoč tome, u velikoj mjeri još je prisutno mišljenje da se u starijoj životnoj dobi ginekološki pregledi više ne moraju obavljati. A upravo je to period u kojem se otkriva najveći broj ginekoloških karcinoma.”

 | Author: Promo Foto: Promo

Nakon reproduktivne faze slijedi prijelazni period, perimenopauza, kada zbog slabljenja funkcije jajnika nastupaju određene promjene. Neredoviti menstrualni ciklusi i obilna krvarenja najčešće su normalna pojava u ovom razdoblju, ali iza takvih krvarenja može se prikrivati i određena patologija, objašnjava dr. Mačković te upozorava da žene nikako ne bi trebale ignorirati svoje tegobe.

U postmenopauzi javljaju se drugačije tegobe, poput valunga, depresije i suhoće rodnice, te problemi s inkontinencijom, koje ženo često prihvaćaju kao neizbježne i zadane.

Brigom o zdravlju u svakoj životnoj dobi i redovitim ginekološkim pregledima olakšava se pravodobno otkrivanje promjena, čime se omogućava i uspješnije liječenje. Osim toga, omogućava se otkrivanje problema čijim rješavanjem podižemo kvalitetu života. Sve što pacijentice trebaju napraviti jest prijeći preko nelagode i redovito posjećivati svojeg ginekologa. Mi im stojimo na raspolaganju za konzultacije i eventualne terapije”, objašnjava dr. Mačković i dodaje da u Croatia Poliklinici njeguju individualan pristup pacijenticama kako bi im odgovorili na sva pitanja i razjasnili sve moguće nedoumice.

Odnos povjerenja neprocjenjiv je i u planiranju te vođenju trudnoće, čiji pregledi zahtijevaju malo više vremena, razgovora i pojašnjenja nalaza.

Prvi susret: 3D i 4D ultrazvuk pojačava emocionalnu vezu mame i bebe

Nakon prvog pregleda kojim se potvrđuje trudnoća, slijede redovne kontrole svaka četiri tjedna, a u kasnijim stadijima trudnoće i češće, kako bi i beba i mama bile zdrave. Nova Croatia Poliklinika u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara 62 budućim mamama omogućava da na jednome mjestu uz pregled naprave i sve laboratorijske pretrage potrebne u trudnoći te da svoju bebu vide 3D i 4D ultrazvukom.

“Poliklinika ima novu suvremenu opremu, koja uključuje ultrazvučni aparat koji omogućuje 3D i 4D ultrazvučni prikaz, što nam je bitno, jer osim što olakšava prikaz pojedinih struktura kao što su lice i udovi, može olakšati i detekciju pojedinih anomalija. Trudnice često emotivno reagiraju kada se uspiju prikazati lice djeteta i njegovi izrazi, čime se dodatno pojačava emocionalna veza mame i bebe”, kaže dr. Mačković.

Prednost Poliklinike je što, ako je potrebno, trudnice na jednome mjestu bez čekanja mogu obaviti i dodatne specijalističke preglede, a nakon trudnoće i pedijatrijske kontrole. Osim toga, novi je prostor moderan, ambulante su prostranije i sve je puno ugodnije. Zahvaljujući takvom prostoru, povećan je osjećaj privatnosti pacijenata te je omogućena danas toliko potrebna socijalna distanca, što je u ovim okolnostima koronavirusa posebno bitno.

U Croatia Poliklinici njeguju individualan pristup svojim pacijenticama kako bi im odgovorili na sva pitanja i razjasnili sve moguće nedoumice, a pregled se može rezervirati u terminu koji vama odgovara, u sigurnim uvjetima i bez čekanja.

Osim ginekologije, u Croatia Poliklinici su dostupne usluge urologije, radiologije, interne medicine i kardiologije, pedijatrije, laboratorijske obrade te mnoge druge, detaljnije opisane ovdje. U Croatia Poliklinici možete ugovoriti pregled i ako nemate policu Croatia osiguranja. Naša vrata otvorena su za sve koji imaju potrebu za našim uslugama.

Rezervirajte svoj termin i obavite pregled brzo, sigurno i bez čekanja.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.