Trudnoća Planiranje trudnoće 21. rujna 2015.

Mali razmak između trudnoća povećava rizik za autizam

trudnica trudnoća beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najnovije otkriće nastavak je dosadašnjih studija koje se bave povezanošću autizma i vremenskom razlikom između trudnoća. Obuhvaćeno je oko 45 000 drugorođene djece

Djeca začeta s razlikom manjom od dvije godine nakon rođenja starijeg djeteta (ali i više od šest godina poslije), u dvaput su većoj opasnosti od razvijanja autizma. Zaključak je to novog istraživanja kojim je obuhvaćeno oko 45 000 drugorođene djece u američkoj državi Kaliforniji.

Pretpostavlja se da je rizik povećan kod malih razlika jer majka ima smanjene zalihe folne kiseline u tijelu važne za normalan razvoj živčanog sustava i mozga novorođenčeta.  Znanstvenici nemaju objašnjenje zašto velika razlika među trudnoćama može povećati rizik. Najnovije otkriće je nastavak dosadašnjih studija koje se bave povezanošću autizma i vremenskom razlikom između trudnoća. Istraživanje je provela Kaiser Permanente grupacija, a članak je objavljen u časopisu "Pediatrics".

Idealno vrijeme za drugo dijete

Istraživači su promatrali razlike između braće i sestara, od rođenja prvog djeteta do začeća drugog djeteta. Većina starije djece nije imalo poremećaje iz autističnog spektra, no njih 878 je. Prvo su pratili grupu drugorođene djeca čija starija braća nisu imala poremećaj. Za tu djecu, rizik je bio veći jedan i pol do tri puta za razliku manju od 2 ili veću od 6 godina, kad su uspoređivani s djecom čija je razlika bila 3 do 4 godine. U najvećoj opasnosti su djeca s razlikom manjom od šest mjeseci.

Potom je napravljena analiza djece sa starijim bratom ili sestrom koji ima poremećaj i uzorak je bio isti: manji ili veći razmaci povećavali su rizik. Genetika i okolina također igraju ulogu u poremećaju koji utječe na socijalne vještine, komunikaciju i ponašanje. Poremećaji iz autističnog spektra češći su kod dječaka

'Kako sam svog sina izvukla iz autizma'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.