Trudnoća Trudnica 21. srpnja 2022.

'Najbolji savjet u trudnoći dobila sam od muškarca'

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je ponekad korisno čuti iskustva drugih s poroda, često se dogodi da žene slušaju samo strašne priče koje im nimalo ne pomažu kad zatrudne, već imaju potpuno suprotan efekt

Mnoge žene mogu potvrditi da su čule negativne priče o trudnoći, a posebno porođaju i puno godina prije nego su uopće počele razmišljati o djetetu. Žene vole pričati o porodu i dijeliti svoja iskustva, što naravno može pomoći budućim mamama, ali što to znači za žene koje još nisu iskusile trudnoću i porod? Strah od poroda javlja se kod mnogih trudnica, a druge žene, često bliske, od vlastite majke, bake, tete, rođakinje do susjede i kolegice s posla, dodatno otežavaju prenošenjem raznih priča o teškim porodima.

Vjerojatno su mnoge od vas čule priče naših baka da je žena kad rađa "jednom nogom u grobu", a svi, čak i one čiji porod spada u 'laganije', slažu se da je bol trudova jedna od najvećih boli koju žena može doživjeti. Tu su još i priče o psihičkim traumama, lošem. Naravno, nije sve tako crno, naše mame i bake tješe nas činjenicom da se sva bol zaboravi nakon što prvi put ugledate i primite u naručje svoje dijete. 

Porod Možda te zanima... Većina žena ne zaboravlja porođajnu bol Trudnoća

Zbog toga je zanimljiva priča mame i blogerice Jamie Reed koja očekuje svoje prvo dijete u kojoj je ispričala da je najbolji savjet kad je bila trudna dobila od muškarca! Naime, nakon što je objavila trudnoću, jedan obiteljski prijatelj rekao joj je: "Nemoj slušati žene koje te pokušavaju uplašiti svojim horor pričama".

Kad zatrudnite, normalno je da ste znatiželjni i počnete čitati i istraživati teme koje vas prije nisu zanimale i ponekad je korisno čuti iskustva i savjete drugih žena, mama koje su prošle sve to, jer tko najbolje može pomoći nego osoba koja je iskusila ono što vas zanima. Ali, često puta mame i općenito žene, koncentriraju se na ono negativno što i same slušaju od djetinjstva od drugih žena iz okoline. 

josh streeter Možda te zanima... Prekrasna poruka budućeg tate: 'Trudnoća je najvažnije iskustvo u životu muškarca' Roditelji

Jamien prijatelj, čija žena je prvi put bila trudna prije gotovo 20 godina, ispričao joj je da je bio začuđen kakve stvari su druge žene pričale njegovoj ženi. Umjesto da joj čestitaju i ponude podršku kroz njenu trudnoću, kao da su jedva dočekale da joj ispričaju o njihovih 72 sati užasnog poroda, hitnim operacijama i traumatičnih iskustava. 

"Žene već znaju da trudnoća može biti zastrašujuća, zašto su tako zločeste jedna prema drugoj?", rekao joj je. Možda većina žena doista zaboravi kako je njima bilo kad su prvi put bile trudne ili je to neka čudna 'inicijacija' u 'klub mama', no većina žena ipak je svjesna svih rizika, komplikacija i potencijalno strašnih situacija koje se mogu pojaviti jer živimo u vrijeme dostupnih informacija na Internetu, televizijskim serijama i tako dalje. Ali ako smo već svjesne svih opasnosti, slušajući te priče kako se približavamo terminu neće nam nimalo olakšati ili pomoći.

Možda te zanima... Strah od poroda je strah od nepoznatog - kako ga savladati? Trudnoća

Jamie je navela i svoje iskustvo kad je sa suprugom pričala s parom koji su nedavno dobili bebu. Suprug te žene ispričao im je neke detalje s poroda, ali njegova žena odmah ga je podsjetila da je njena situacija vrlo specifična i rijetka i da se to ne mora desiti svakome. Budući da je nedavno rodila, još je bila svjesna kako bi se trudnica i budući tata mogli osjećati kad slušaju negativne priče s poroda.

Iako postoje mnogi članci o tome kako trudnicu mogu razumjeti samo žene, u ovom slučaju sve bismo mogle poslušati ovog muškarca, zar ne?

Jelena Badovinac Možda te zanima... Mogu li muškarci uistinu razumjeti svoje trudne partnerice? Roditelji

Jer, svatko ima pravo ispričati svoju priču o trudnoći i porodu, ali možda bi se ipak trebalo pričekati dok i buduća mama doživi svoje iskustvo i sama može sudjelovati u dijeljenju iskustava.

Jamie je dobila još jedan savjet i to od svoje šogorice koja je inzistirala da ignorira svaki negativan komentar na njenu trudnoću, porod i roditeljstvo općenito. "Nemoj slušati na što se ljudi žale ili s čim te žele uplašiti. Rođenje djeteta je nevjerojatno iskustvo i nemoj dopustiti ikome da te prestraši. Voljet ćeš svoje dijete više nego uopće možeš zamisliti", rekla joj je.

A to je zaista sve što buduća mama želi čuti.

Možda te zanima... Koliko strah i nervoza produžavaju trajanje poroda? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.