Trudnoća Vodič kroz prehranu u trudnoći 31. srpnja 2017.

Trebaju li trudnice konzumirati dodatke prehrani?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Buduće majke trebaju uzimati obroke koji će osigurati energiju kako za njih tako i za dijete. Dodaci prehrani doprinijet će dovoljnom unosu potrebnih hranjivih tvari za pravilan razvoj fetusa

Sigurno ste čuli za različite dodatke prehrani namijenjene trudnicama. Oni sadrže dodatne vitamine, hranjive tvari i minerale koji su potrebni za zdrav razvoj vaše bebe, a uobičajena prehrana ne sadrži ih dovoljno. U trudnoći se povećava potreba za bjelančevinama, kalcijem, folnom kiselinom i vitaminima.

Dodatke prehrani dobro je konzumirati jer, kako pokazuje analiza kanadskih znanstvenika, djeca majki koje su tijekom trudnoće uzimale vitaminske dodatke i folnu kiselinu imala su manje rizika za obolijevanje od malignih bolesti. O prepoznatoj dobrobiti dodataka prehrani te njihovoj sve češćoj konzumaciji govori i istraživanje koje je preveo Odjel nutricionističke medicine i Tehničko sveučilište u Münchenu (TUM) u kojem se pokazalo kako čak 97% žena uzima najmanje jedan dodatak prehrani za vrijeme trudnoće, a čak dvije trećine započinje s uzimanjem dodataka i prije trudnoće. 

Folna kiselina...

Već prije začeća treba početi s konzumiranjem dodataka prehrani koji sadrže folnu kiselinu. Pronaći je možete u namirnicama kao što su: žitarice, zeleno lisnato povrće, voće, jaja i sojine sjemenke. Stručnjaci preporučaju i dodatan unos kiseline putem tableta. O količini koju trebate unositi savjetujte se s vašim liječnikom, no najčešće se ženama preporuča svakodnevna doza od 400μg. Dodatke folne kiseline važno je uzimati i do 12. tjedna trudnoće jer nedovoljna količina folne kiseline može dovesti do pobačaja ili defekta neuralne cijevi u fetusu. Više informacija o važnosti ove kiseline u trudnoći pročitajte na linku. 

Željezo...

Istraživanja objavljena u časopisu BMJ pokazala su kako se redovitim unosom željeza kao dodatka prehrani smanjuje mogućnost niske porođajne mase kod djeteta i razvoj anemije kod majke. Trudnicama se potreba za željezom povećava s 15mg na 30mg dnevno. Važno je, pored uzimanja željeza u obliku tableta, povećati unos namirnica koje su bogate željezom kao što je nemasno crveno meso, srdele, orašasto voće i bučine sjemenke.  | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Vitamin A...

Ovaj dodatak prehrani treba uzimati u dozi od 750-770μg tokom trudnoće. Pomaže u pravilnom rastu i razvoja fetusa te povećava imunitet. Vitamin dolazi u dva oblika: kao beta-karoten i kao retinol. Nalazi se u različitom voću i povrću, mlijeku, žitaricama, teletini, itd. Vitamin A važno je uzimati kao dodatak prehrani jer, osim gore navedenog, pomaže u razvoju djetetovog živčanog, dišnog i krvožilnog sustava.

Kalcij i magnezij...

Važni su za razvoj kostiju bebe, zdrav rast mišića, živaca i srca, a pomažu i u procesu zgrušavanja krvi te regulaciji krvnog tlaka. Važno je da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu kalcija od 1.000-1.200mg. Najpoznatiji prirodni izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi. Magnezij pak sudjeluje u rastu tkiva, kako majke tako i fetusa. Preporučena dnevna doza iznosi 350-360mg, a najveći prirodni izvor magnezija je zeleno lisnato povrće poput kupusa, blitve i kelja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Omega-3 masne kiseline...

Ovi esencijalni nutrijenti imaju važnu ulogu za neurološki i vidni razvoj bebe. Dovoljna količina ovih masnih kiselina smanjuje rizik od prijevremenog poroda, toksemije i postpartalne depresije. Najpoznatiji prirodni izvor omega-3 masne kiseline je plava riba, a ako ne volite ribu posegnite za bundevom, chia sjemenkama i orasima. Važno je napomenuti i kako uzimanje ovih masnih kiselina kao dodatka prehrani smanjuje nastanak degenerativnih bolesti u kasnijem životu djeteta. 

Dodatke prehrani poželjno je uzimati u trudnoći jer je teško ili čak gotovo nemoguće unijeti sve potrebne hranjive tvari, vitamine i minerale kroz svakodnevne obroke. Započnite s uzimanjem dodataka bilo da tek planirate trudnoću ili već jeste u blaženom stanju i osigurajte vašoj bebi pravilan razvoj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.