Trudnoća Planiranje trudnoće 03. lipnja 2018.

Jeste li spremni za novu trudnoću?

mama majka majčinstvo kći djevojčica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ideja o novoj bebi kod mnogih roditelja potakne emocije, kojima se ne mogu oduprijeti

Imate jedno dijete i drugi vas počinju ispitivati kada će on/ona dobiti brata ili sestru. Ako se pitate kako procijeniti jeste li spremni za ovaj važan korak, stručnjaci savjetuju da prvo razmislite o utjecaju nove bebe na razinu vaše energije, kućni budžet i brak.

Možda te zanima... Pripremite svoje dijete za dolazak nove bebe Vrtić

Ideja o novoj bebi kod mnogih roditelja potakne emocije, kojima se ne mogu oduprijeti. Puno majki jednostavno osjeti kako njihova obitelj nije potpuna i raduju se situaciji u kojoj će novog mališana držati u svojim rukama. Bez obzira na to što vas je potaknulo na tu ideju, evo što možete očekivati i kako se pripremiti.

Je li vaše tijelo spremno?

Počnimo od osnova: Je li vaše tijelo spremno? Majčino tijelo trebalo bi se neko vrijeme oporaviti prije nego što je spremno ponovo prolaziti kroz trudnoću. Prema nekim istraživanjima, optimalan period između trudnoća je od 18 do 23 mjeseci. Za to vrijeme vaše tijelo ozdravi i ponovo izgradi resurse koji su potrebni novoj bebi. Bebe začete manje od šest mjeseci nakon porođaja najčešće se rode prerano, imaju malu težinu ili komplikacije pri rođenju.

trudnica, tata, dijete Možda te zanima... Idealno vrijeme za drugo dijete Trudnoća

Druga važna fizička karakteristika odnosi se na to imate li dovoljno energije za novu bebu. Prije svega, potrebno je da vaše dijete počne spavati tijekom cijele noći.

Ponekad se potrebe oca i majke jednostavno ne slažu. Neko bi želio novu bebu, dok netko od njih nije spreman. Važan faktor je i biološki sat. Njega ne treba zanemarivati, ne samo zbog plodnosti, već i zbog toga što s godinama imamo sve manje energije za djecu.

Troškovi života

S drugom bebom se u principu jeftinije prođe. Već imate osnovnu opremu i unaprijed znate što vam je potrebno, a što nije, pa ćete ubuduće bolje paziti što ćete kupovati i koliko ćete to platiti.

krevetić beba san spavanje Možda te zanima... Rabljena ili nova oprema za bebu: što smiješ posuditi, a što ipak kupiti novo? Beba

Planiranje unaprijed spriječit će stres i iznenađenja. Bit će potrebno napraviti plan kako pokriti troškove dok ne budete u stanju vratiti se na posao. Svaka beba dobije poklone i novac, što puno pomogne roditeljima, ali bilo bi idealno uvesti red u kućni budžet i prije nego što ponovno zatrudnite.

trudnica dijete Možda te zanima... Kada je najbolje vrijeme za bracu ili seku? Trudnoća

Ako se ubrzo nakon porođaja morate vratiti na posao, isplanirajte i kako ćete platiti osobu koja će čuvati dijete. Ipak, novac nije najvažniji i vaša odluka o novoj bebi ne treba se zasnivati isključivo na tome. Istina, bez dovoljno novca život je teži i s više stresa, ali puno ih uspijeva izaći na kraj s tim problemom.

sretan par Možda te zanima... Kako znate da ste spremni za dijete? Trudnoća

Osjećaji

Nisu sva djeca oduševljena prinovom u obitelji i ne očekujte unaprijed da će se od samog početka slagati. Nisu niti svi očevi spremni mijenjati stvari, posebno kad osjete da su se, nakon turbulentnog perioda, stvari napokon vratile u normalu. I kod jednih i kod drugih potrebno je malo vremena i razgovora.

Prvom djetetu roditelji najčešće počnu govoriti o novoj bebi kad majčin trbuh postane uočljiv. Pomaže i kad ga uključite u aktivnosti koje se tiču nove bebe – kupovinu odjeće, čitanje knjiga u kojima se pojavljuje neka nova beba i slično. Nemojte se iznenaditi ako se starije dijete ponovo počne ponašati kao bebica.

djeca beba brat Možda te zanima... Može li se izbjeći bratska ljubomora zbog rođenja bebe? Vrtić

Neki roditelji su uvjereni da u njihovom srcu i životu nema više “prostora” jer su ga u potpunosti posvetili prvom djetetu. Međutim, kad se rodi drugo, često kažu da imaju osjećaj kao da im je “srce poraslo” i otkriju kako drugo dijete stvarno mogu voljeti kao i prvo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.