Trudnoća Trudnica 16. veljače 2021.

8 stvari koje možeš očekivati u trudnoći s "duginom bebom"

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge majke znaju da su 'dugine bebe', bebe koje su rođene nakon spontanog pobačaja, mrtvorođenog djeteta i smrti dojenčeta zaista posebne. Dugina beba donosi nadu i podsjetnik je da se nakon nevjerojatnih oluja pojavljuju duge, dopuštajući nam da otvorimo svoja srca za ozdravljenje i rast u ljubavi...

Izrazi "rainbow baby", "dijete nade" ili "dugina beba" možda nisu poznati ljudima koji nisu imali iskustvo gubitka. Međutim, mnogim roditeljima te riječi imaju veliku težinu i nose iskustvo boli. Iskustvo majke dugine bebe i njezine savjete o trudnoći nakon gubitka bebe pročitaj u nastavku.

"Nakon pobačaja u drugom tromjesečju bila sam slomljena. Nakon gubitka sina, moj pogled na svijet i raspoloženje promijenili su se na neko vrijeme. A kad sam zatrudnjela nakon gubitka, s duginom bebom, imala sam različite osjećaje. Trudnoća nakon pobačaja, gubitka novorođenčadi ili mrtvorođene bebe sve je samo ne laka. Mnogi ljudi smatraju da će trudnoća (opet) smanjiti bol zbog gubitka ili da će bol u potpunosti nestati.

Kao klinički psiholog koji podržava žene nakon gubitka trudnoće, mrtvorođene i novorođenčadi, mogu podijeliti ovo zapažanje: trudnoća nakon gubitka bebe je istinski herojska. Ništa neće mamu potresati do srži više od gubitka djeteta, prevladavanja tuge i ponovne trudnoće.

Možda te zanima... Mame anđela znaju za 'dugine bebe', ali što je 'dijete sunca'? Trudnoća

Od srca, evo moje perspektive o tome što trebate znati o trudnoći nakon gubitka:

1. Stvorite prostor za tugu

Proces tugovanja često je putovanje. Tuga je nepredvidiva, sirova i jedinstveno izražena. Tugu postavljamo kao proces s različitim trenucima intenziteta koji se pojavljuju na neočekivani način. Tuga se može pojaviti na iznenađujuće načine kada žena zatrudni nakon gubitka - plačući na tržnici prolazeći pored djeteta, pokušavajući sakriti fizičke promjene koje se zbivaju, kako bi još malo mogli čuvati tajnu trudnoće.Ako osjetite tugu koja vas zapanji kad ste trudni, to je sasvim normalno. Budite nježni prema sebi. Tugovati zbog izgubljene bebe i osjećati se uzbuđeno zbog nove trudnoće je u potpunosti razumljivo. Dopustite si proživjeti rollercoaster emocija koje možda imate, bez da se osuđujete. Umjesto toga, prihvatite ono što osjećate i krenite kroz tugu, ona je normalna i zdrava.

2. Pretjerana briga

Mame koje su doživjele gubitak, često se bore s tjeskobom, koja je prisutna i tijekom nove trudnoće. Ako se tijekom trudnoće osjećate zabrinuti, podijelite s vašim liječnikom svoje osjećaje. Kad vas briga omete u svakodnevnim aktivnostima ili vas spriječi da spavate, jedete ili brinete o svojoj obitelji ili funkcionirate na poslu, vrijeme je da potražite podršku. Obratite se svom ginekologu, primalji ili terapeutu i razgovarajte o tome kako se osjećate i kako briga utječe na vas i vašu trudnoću.

3. Znajte da biste mogli osjetiti olakšanje kako vrijeme odmiće

Trend koji sam primijetio kod sebe i kod drugih jest osjećaj olakšanja kada se trenutna (nova) trudnoća pomakne nakon gestacijskog tjedna gubitka prethodne trudnoće (otkucaj srca, zalazak u drugo tromjesečje, osjećaj bebe kako se pomiče…) Nerijetko se trudnice osjećaju zabrinuto i napeto sve dok ne prođe gestacijski tjedan izgubljene trudnoće.

4. Osjećaj krivnje na neočekivani način

Mnoge se žene na neki način osjećaju odgovornima za gubitak, ali sjetite se da se gubitak trudnoće događa iz mnogih razloga i rijetko je, ako ikada, gubitak bebe vaša krivica. Osjećaj krivnje tijekom trudnoće nakon gubitka može neke žene zateći. Možda ćete ponekad primijetiti osjećaj krivnje zbog toga što ste sretni, uzbuđeni ili povezani s novom trudnoćom. Pozitivni osjećaji tijekom trudnoće mogu biti stresni jer istovremeno mogu postojati strahovi od nelojalnosti ili zaboravljanja djeteta koje ste izgubili jer se osjećate sretno. Evo što želim da znate: možete se osjećati sretni zbog nove bebe i tužni zbog bebe koju ste istodobno izgubili; možete osjetiti obje emocije istovremeno! Samo ih promatrajte i shvatite da je majčino srce dovoljno veliko da osjeti složeni raspon osjećaja od krivnje do radosti i svega između!

Možda te zanima... Dirljiv prvi trenutak mame i njezine 'dugine bebe' Trudnoća

5. Osjećaj straha

Mnoge trudnice nikada se ne brinu o svim stvarima koje bi mogle poći po zlu u trudnoći. Možda sam na trenutke pomalo ljubomorna i želim biti poput njih. Nikad nisam bila bezbrižna ili nesvjesna svih stvari koje mogu poći po zlu u trudnoći i porođaju. Nakon gubitka trudnoće, naivnost se razbija; nikada ne možete neobavezno, bez straha ući u sljedećih devet mjeseci. Imate intenzivan osjećaj zaštite, podsjetnik na stvarnost koju ste doživjeli.

6. Pripremite se za neosjetljive komentare

Dobronamjerni, a često uznemirujući komentari obitelji, prijatelja i stranaca mogu naštetiti.  Kad netko kaže nešto nepromišljeno, sjetite se, iako je usmjereno na vas, to nema nikakve veze s vama. I upravo su vam dali leću u njihov svijet misli, uvjerenja i nelagode zbog gubitka trudnoće.

Možda te zanima... Objava trudnoće pokazuje tajnu patnju nakon gubitka bebe Trudnoća

7. Tugovanje je normalno

Svaka žena koja je doživjela gubitak u svom srcu zna da nijedna druga trudnoća ili dijete ne može nadomjestiti izgubljenu. Tako postoji gorko-slatki osjećaj trudnoće nakon gubitka: Zahvalnost, uzbuđenje, iščekivanje, tuga i bijes.

Dok se krećete kroz trudnoću i dočekujete novo dijete, pojavljuje se neobičan osjećaj i pitanja: bi li ova nova beba uopće bila ovdje da nisam izgubila svoju drugu bebu? Ono što mi je pomoglo jest sjećanje na izgubljenu bebu i određene konkretne geste kojima moja obitelj i ja zadržavamo sjećanje na izgubljenu bebu.

8. Prihvatite nove trenutke i izazove

Niste sami u onome što proživljavate i proći ćete kroz ovo. Obratite se prijateljima koji vas podržavaju, obitelji i medicinskim profesionalcima, razgovarajte o svojim osjećajima i prođite kroz tugu, brige i prigrlite radost i uzbuđenje. Ono što mogu podijeliti je sljedeće: dugine bebe su jedinstvene i uče nas lekcijama za koje nikada nismo znali da ih trebamo naučiti.

Moja treća kći je moja dugin beba i zaista je dijete koje volim najviše na svijetu.Ima najveće srce i ima nevjerojatnu ljubav prema svima, posebno prema životinjama. Možda je takva zbog redoslijeda rođenja, genetike ili roditeljstva, ali uvijek sam se pitala je li to zato što je dugina beba.

Ona donosi nadu i podsjetnik je da se nakon nevjerojatnih oluja pojavljuju duge, dopuštajući nam da otvorimo svoja srca za ozdravljenje i rast u ljubavi."

Možda te zanima... Dirljivo: Nakon gubitka bebe, sinu dali najljepši poklon Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.