Trudnoća Liječenje neplodnosti 19. kolovoza 2019.

Milenijska fotografija puna nade: 40 mama i njihove 'dugine bebe'

Foto: Facebook/ Ashley Sargent Photography
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na fotografiji su bake, mame sa svojim odraslim 'duginim bebama' i njihove 'dugine bebe', unuci, starija djeca... 'Upravo ovo je bit projekta: Svi se borimo, svi proživljavamo bol, ali ono što nešto znači je što napraviš s tom boli i kako ju prevladaš', rekla je fotografkinja Ashley Sargent

Ashley Sargent poznata je fotografkinja koja svojim objektivom zabilježava posebno emotivne obiteljske trenutke, a nedavno je napravila projekt toliko velik i pun emocija na koji nitko nije bio spreman. Okupila je čak 40 mama i njihovih 'duginih beba' za nevjerojatnu milenijsku fotografiju koja doista oduzima dah. 

Ideja je nastala nakon što je fotografirala nekoliko novorođenih 'duginih beba', djece rođene nakon što su njihove majke doživjele spontani pobačaj ili izgubile dijete tijekom trudnoće ili poroda. "Htjeli smo pokazati ljepotu 'dugine bebe' pa sam bebe fotografirala sa šarenim cvijećem na razne načine. Nakon što bih objavila fotografije, nekoliko mama komentiralo je i pričalo o svojim 'duginim bebama' i kako su ih dirnule sve te fotografije. Jedna mama čak je napisala da joj se nikad nije sviđao naziv "dugina beba', ali se predomislila kad je vidjela te prekrasne fotke".

jenpriester rainbow baby Možda te zanima... 'Dugina beba' slavi novi život i odaje počast gubitku trudnoće Beba

Kad je zamišljala kako bi izgledalo sljedeće snimanje, zamislila je sve mame s Facebooka koje su komentirale kako stoje zajedno na fotki i svaka nosi odjeću u jednoj nijansi duginih boja, a u rukama drži svoju 'duginu bebu'.

Pozvala je mame na svom Facebooku koje su zatim pozvale i druge mame koje su doživjele gubitak bebe i nakon toga rodile 'duginu bebu' i uskoro su se našle i birale odjeću u duginim bojama koju će nositi na snimanju. 

'Dugine bebe': Tko su i zašto su tako posebne?

'I to će proći' - želimo pokazati ženama da nisu same

Sargent je rekla da joj je bilo važno da ispriča priču žena svih dobi pa je fotografija značajna i zbog činjenice da i bake stoje uz svoje odrasle kćeri i unuke, a osim beba na fotografiji su i starija djeca. Također, mame su pustile balone u nebo koji simboliziraju bebe koje su izgubile.

"Na fotografiji možete vidjeti mamu sa svoje dvije 'dugine bebe' i njihove 'dugine bebe', a vidite i mlade mame koje se još bore preboljeti. Upravo ovo je bit projekta: Svi se borimo, svi proživljavamo bol, ali ono što nešto znači je što napraviš s tom boli i kako ju prevladaš", rekla je Sargent i dodala da ona nije doživjela spontani pobačaj, ali njeno putovanje do majčinstva bilo je teško.

"Ne mogu zamisliti bol koju one osjećaju, ali razumijem osjećaj bespomoćnosti i samoće i srama. Četiri godine sam se borila s neplodnošću i bilo mi je slomljeno srce", priznala je.

Fotografija pokazuje majke koje nikad nisu izgubile nadu i djecu koja su njihovim životima dala smisao.

"Želimo pokazati ženama koje se bore da nisu same. Sve žene na fotografiji na neki način su se borile da postanu majke i one žele pokazati da možeš pobijediti bol. I to će proći". 

A možda najveći znak pojavio se nakon završetka snimanja. Naime, Sargent je u kutu jedne fotografije primijetila sitnu, ali predivnu dugu. "To nije bilo planirano, a jedna od mama komentirala je da je to bilo kao da nam je Bog namignuo".

Možda te zanima... Dirljiv prvi trenutak mame i njezine 'dugine bebe' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.