Trudnoća Liječenje neplodnosti 12. ožujka 2020.

'Sve je bilo u najboljem redu, dok u 38. tjednu trudnoće bebi srce više nije kucalo'

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo ti dirljivu priču mame koja je u 38. tjednu trudnoće izgubila bebu. Scenarij kojeg ni jedna mama ne želi čuti. Zašto baš ona, što je uzrok? Svoju priču o životu s trombofilijom napisala je blogerica Nevena Josipović, mama trogodišnjeg Jakova i još jedne bebe na putu

Znate onaj trenutak kada ugledate plusić na svom testu!? Prvo vam se pomiješaju emocije, zatim strah i ogromna ljubav. Ali prije svega stalno si ponavljate pa ja ću biti mama.

Tako je bilo barem u mom slučaju. Od prvih pregleda, pretraga koje svaka trudnica mora proći, pa sve do iščekivanja kada će proći tih 9 mjeseci. Tjedni su prolazili prebrzo, sve je bilo u najboljem redu, dok u 38. tjednu trudnoće bebi srce više nije kucalo. Scenarij kojeg ni jedna mama ne želi čuti. Hrpa doktora oko mene i ne razumiju što se dogodilo. Sreća u nesreći pa je porod bio kratak, mogu reći za prvorotkinju sasvim "okej".

Možda te zanima... Mama Marina: Imamo svoje 'heparinsko' čudo, vrijedi borbe! Roditelji

Nakon tri dana došla sam doma, neću vas lagati s jedno sto pitanja, zašto baš ja, što je uzrok, pa kako, zar se nije moglo ništa prije vidjeti?!

Dolaze rezultati s patologije, gospođo vaša posteljica preživjela je preko 50 sitnih udaraca, kojih oni nazivaju infarktom, ali i to nije sve, na vašoj pupčanoj vrpci bio je ugrušak od 3 cm i zbog svega došlo je do najgoreg scenarija.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Sad zamislite mene, laika, ili zamislite sebe kada vam to netko govori, a vi i dalje pojma nemate pojma zbog čega je došlo do toga. Napravite pretrage za trombofiliju! Kakvu sad trombofiliju, što je to?! Izgubljena u vremenu i prostoru, sama sam istraživala i privatno napravila te pretrage, jer naš sistem funkcionira tako da vas ni jedan doktor neće poslati na te pretrage ako nemate tri uzastopna rana spontana pobačaja ili kasne fetalne smrti, nažalost.

Kada su stigli rezultati, jedino što sam razumjela je ono u crvenoj boji, genetika je odradila svoje i donijela mi titulu trombofilije. U razgovoru s doktorima u sljedećim trudnoćama morat ću si davati heparin. Kada su mi rekli da su to zapravo injekcije samo što nisam pala sa stolice, kao da mi je netko lupio šamar.

anđeo Možda te zanima... Pismo mame koja je izgubila bebu u 9. mjesecu trudnoće Trudnoća

I tako sam se odlučila na sljedeću trudnoću. U početku, onih prvih 10 uboda činit će vam se kao vječnost, ali zapravo je jednostavno. Nekada znaju malo peckati, nekada ni ne osjetim ali znam da to činim zbog bebe. I nakon 280 uboda, došao je Jakov, porod inducirani radi sigurnosti da neće opet biti komplikacija. Tog trenutka zaboravite što je uopće heparin jer cijeli svijet držite u svojim rukama.

Ja sam majka dvoje djece: jedno spava na nebu, a drugo na meni

Sada nakon skoro 4 godine, Jakov će preuzeti titulu brata i jedva čeka da upozna najmlađeg člana obitelji. Svi čekamo, i moje kutije heparina su opet u akciji.

Mame, ako imate nekih problema, spontane pobačaje, dogodila vam se ista stvar kao i meni napravite pretrage za trombofiliju. Možda upravo tu leži problem. Za sve mame koje će se prvi put bockati, nije ništa strašno, samo se opustite i vidjet ćete koliko je zapravo jednostavno. Znam da će mnoge biti u strahu jer su prošle najgore scenarije ali opet gledajte pozitivno i živite svoju trudnoću svaki dan, svakim udahom. Usprkos injekcijama život je lijep na ovaj ili onaj način.

tužna žena Možda te zanima... Izgubila sam bebu u 38. tjednu; je li se to moglo spriječiti? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.