Trudnoća Liječenje neplodnosti 29. listopada 2018.

'Dugine bebe': Tko su i zašto su tako posebne?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji i stručnjaci objašnjavaju zašto su 'dugine bebe' koje su rođene nakon spontanog pobačaja, mrtvorođenog djeteta i smrti dojenčeta tako posebne

Izrazi "rainbow baby", "dijete nade" ili "dugina beba" možda nisu poznati ljudima koji nisu imali iskustvo gubitka. Međutim, mnogim roditeljima te riječi imaju veliku težinu i nose iskustvo boli. 

"Rainbow baby" je beba rođena nakon spontanog pobačaja, mrtvorođenog djeteta ili smrti novorođenčeta (od 0 do 27 dana). Zove se 'dugina beba' jer je poput duge koja se pojavi nakon oluje: nešto prekrasno nakon nečeg zastrašujućeg i tamnog. Izuzetno je emocionalno i poražavajuće izgubiti trudnoću ili bebu, stvoriti život i donijeti bebu na svijet nakon takvog gubitka nevjerojatno je čudo za ove roditelje", objašnjava liječnica Jennifer Kulp-Makarov za portal Parents.com.

Trudnica Možda te zanima... Nakon šest spontanih pobačaja, mama slavi svoju trudnoću Trudnoća

Roditelji 'duginih beba' mogu se osjećati drukčije

"Trudna sam sedam mjeseci s 'duginom bebom' i stvarno se osjećam kao da hodam s čudom u trbuhu. Postojalo je vrijeme kad nisam mislila da ću ponovno osjetiti nadu. Prošle godine izgubila sam bebu Caru u 23. tjednu trudnoće. Dani, tjedni i mjeseci postali su najtamniji dio mog života nakon što je postala anđeo. Ali ubrzo je u mom srcu treperila nada koja je zapalila plamen te se  pojavila želja da pokušam ponovno, a dijelom u čast Cari, i pronađem značenje u njezinom gubitku", objašnjava za isti portal sretna i tužna mama.

Bože, zašto sam izgubila dvije bebe, ali hvala ti na sinu

Mama Stephanie Sherrill Huerta ima jednu kćer i uskoro očekuje "duginu bebu" koju će posvojiti, nakon nekoliko spontanih pobačaja i pokušaja posvajanja. Ona također priznaje da će roditeljstvo biti drukčije. "Voljet ćemo ga malo drukčije nego našu kćer jer smo prošli toliko tuge i boli prije nego što smo ga upoznali. On će biti stvarno svjetlo na kraju tunela, vrč zlata ispod duge i duga nakon naše oluje", priča ova mama za Parents.com.

Trudnica Možda te zanima... 'Tuga nakon spontanog pobačaja ostaje i u novoj trudnoći' Trudnoća

"Za roditelje koji su doživjeli gubitak djeteta, bez obzira je li taj gubitak bio prije ili nakon rođenja, životne prilagodbe povezane s trudnoćom popraćene su akutnim osjećajem zahvalnosti čak i kada su neugodne. Iako većina nas ima sreću da smo bili željene bebe, roditelji u mnogim slučajevima veliki osjećaj blagoslova kad očekuju bebu koja dolazi nakon gubitka", objašnjava ginekologinja i opstetričarka  Elizabeth Lorde-Rollins.

trudnoća, par Možda te zanima... Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon pobačaja? Trudnoća

Drugi liječnik dodaje kako roditelji postaju oprezni"Rođenje i razdoblje nakon poroda za roditelje 'duginih beba' je drukčije jer su doživjeli gubitak. Mogu očekivati snažne i složene emocije. Roditelji mogu biti između nevjerojatnog strahopoštovanja prema novom djetetu i jakog straha da se nešto loše može dogoditi te da će ponovno izgubiti dijete", objašnjava dr. Kulp-Makarov.

Ja sam majka dvoje djece: jedno spava na nebu, a drugo na meni

Krivnja može biti jedan od osjećaja koji roditelji imaju

"Krivnja je uobičajeni osjećaj za roditelje koji dočekuju 'rainbow baby'. Uzbuđeni su zbog nove trudnoće ili ljubavi koju osjećaju prema novoj bebi, a kad stigne čini im se da postaju izdajice prema bebi koju su izgubili. Ovi roditelji trebaju puno emocionalne podrške tijekom trudnoće i rođenja djeteta", objašnjava dr. Lorde-Rollins.

"Ova djeca su prekrasan primjer kako se žensko tijelo i duh mogu zaliječiti nakon gubitka trudnoće ili djeteta", objašnjava liječnica dr. Kulp-Makarov. Iscjeljenje ne znači zaborav. "Nemojte se bojati zadržati dijete koje ste izgubili kao dio vašeg života, bez obzira na koji poseban način ćete to učiniti", poručuju mame koje se osjetili takvu bol.

Možda te zanima... Mame anđela znaju za 'dugine bebe', ali što je 'dijete sunca'? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.