Beba Mama poslije poroda 22. ožujka 2020.

Bad Blue Boysi pomogli preseliti inkubatore i trudnice iz Petrove, rodile su se i dvije djevojčice

Foto: 24sata
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog potresa su desetci trudnica i rodilja morale u visokom stadiju trudnoće i s bebama trčati ispred bolnice, a stotinjak navijača priskočilo im je u pomoć noseći deke i njihove osobne stvari

Četiri trudnice u Kliniku za ženske bolesti Petrova stigle su s trudovima i čekale porođaj točno u vrijeme kad je Zagreb tresao najjači potres. Liječnici, babice i sestre sve četiri trudnice hitno odveli do automobila. Tamo su čekali da se napravi improvizirana rađaonica u Odjelu za onkološku ginekologiju koja je nije stradala u potresu.

Ubrzo je krenuo i porođaj i svijet su ugledale dvije djevojčice i, kako Jutarnji list saznaje od dr. Gordana Zlopaše, i majke i djeca su dobro. Dvije druge trudnice koje su također nakratko završile u automobilima upravo čekaju porođaj i liječnici kažu kako ne bi trebalo biti problema.

Navijači uskaču u pomoć gdje god treba

Nakon što je Zagreb u nedjelju ujutro potresao snažan potres magnitude 5,3 koji je uz brojne zgrade u centru oštetio i bolnice, navijači zagrebačkog Dinama Bad Blue Boysi odmah su se stavili na raspolaganje Stožeru za civilnu zaštitu.

Možda te zanima... Što nakon potresa obavezno trebate provjeriti u svom domu? Roditelji

Opremljeni zaštitnim maskama i u dogovoru s nadležnim službama na terenu bacili su se na posao. Zbog potresa su desetci trudnica i rodilja morale u visokom stadiju trudnoće i s bebama trčati ispred bolnice, a stotinjak navijača priskočilo im je u pomoć noseći deke i njihove osobne stvari da bi potom krenuli sa seljenjem bolnice u Petrovoj u KBC Dubrava.

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Baš kad je Zagreb zatresao razorni potres, četiri trudnice u Klinici za ženske bolesti Petrova stigle su s trudovima i čekale porođaj. Ubrzo je krenuo i porođaj i svijet su ugledale dvije djevojčice i, kako Jutarnji list saznaje od dr. Gordana Zlopaše, i majke i djeca su dobro. Dvije druge trudnice koje su također nakratko završile u automobilima upravo čekaju porođaj i liječnici kažu kako ne bi trebalo biti problema.

Navijači i ranije uskakali u pomoć

Nisu samo Bad Blue Boysi uskočili u pomoć, i ne samo danas. Otkad je buknula epidemija korona virusa, navijačke skupine napravile su ogroman posao i znatno olakšale stvar nadležnim službama. 

Torcida je u utorak bolnicu na Križinama selila u Firule. 

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

"Torcida se stavila na raspolaganje državi i gradu u borbi protiv epidemije i danas smo dobili poziv za pomoć. Zadatak nam je preseljenje kompletne bolnice Križine na Firule! Ovo je nakon Domovinskog rata jedan od najvećih izazova za grupu i grad", priopćili su iz Torcide u ponedjeljak i dodali:

"Idemo još jednom pokazati našu snagu i sposobnost kada je najpotrebnije! Danas tijekom dana ćemo javljati detalje, a vi već možete pripremiti ljude i dignuti cili kvart i ekipu. Ovo je dužnost svakoga od nas! ZOVI SAMO ZOVI!!!! Život za Hrvatsku".

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Boysi su pokrenuli akciju 'Plavo srce' za svoje najugroženije susjede kao i one koji su u samoizolaciji.

Plavi dečki iz Španskog su se organizirali kako bi potrebitima dostavili lijekove, higijenske potrepštine, namirnice, poštu i druge stvari.

Možda te zanima... Video: Reakcija sestara u rodilištu tijekom potresa Beba

Nije, međutim Torcida jedina u Dalmaciji pokrenula akciju. Aktivirali su se i šibenski Funcuti, koji su u suradnji s Crvenim križem rasporedili volontere po kvartovima kako bi pomogli starijima i potrebitima. Funcuti su od nedjelje uspostavili cijeli sustav kako u nijednom kvartu nitko potrebit ne bi ostao bez pomoći. 

U Rijeci su se aktivirali pripadnici Armade, koji su pomogli u iseljavanju studentskog naselja koje se pretvara u karantenu.

Hrvatska komora primalja uputila je važnu poruku za trudnice i žene nakon porođaja, a koje trebaju primaljsku skrb

"Obzirom da se žene u Zagrebu i okolici, sukladno trenutnoj situaciji, otpuštaju kući iz rodilišta vrlo brzo nakon porođaja, Hrvatska komora primalja organizirala je timove primalja koji će pomoći trudnicama i ženama nakon porođaja, a koje trebaju primaljsku skrb.
Javite nam se na mail adresu: primalje.podrska@gmail.com i napišite problem s kojim se suočavate, vaš kontakt telefon i adresu, te ćemo vas u najkraćem mogućem roku kontaktirati telefonom, savjetovati, a po potrebi (uz sve mjere prestrožnosti) posjetiti u vašem domu.

Ujedno molimo sve primalje iz Zagreba i okolice koje su voljne i u mogućnosti sudjelovati u ovoj akciji da se prijave na istu mail adresu kako bi pravovremeno pružili adekvatnu primaljsku skrb svim ženama kojima je pomoć potrebna."

vulkan Možda te zanima... Užasavaju me vulkani i potresi, a sad se bojim i za svoje dijete Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.