Trudnoća Porođaj 05. prosinca 2019.

U mukama djecu ćeš rađati: Film pogledaj danas u kinu Tuškanac

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako strašna i teška, svjedočanstva prikupljena u ovom dokumentarcu također pokazuju da su se žene osnažile i hrabro javno istupile sa svojim pričama o zlostavljanju tijekom porođaja. Film možeš pogledati besplatno 5. prosinca u 19 sati u sklopu HRFF-a u kinu Tuškanac u Zagrebu

U sklopu Human Rights Film Festivala, udruga Roda organizira prikazivanje francuskog dokumentarnog filma 'U mukama djecu ćeš rađati' nakon kojega slijedi panel diskusija o nasilju na porodu i njegovim posljedicama. Pridružite nam se na projekciji filma 5. prosinca 2019. u 19 sati u kinu Tuškanac.

Možda te zanima... Rodilište ne smije biti mjesto straha: Kako prepoznati nasilje na porodu? Trudnoća

Filmu je svojevrstan oštar i šokantan pregled nasilja na porodu i ostalim ginekološkim postupcima te pokušaja i prijedloga kako ga zaustaviti. Pokret koji je u Hrvatskoj poznat kao #PrekinimoŠutnju istovremeno se odvija i u drugim europskim državama jer je se odnosi na problem koji je prisutan u sustavima skrbi za reproduktivno zdravlje žena u Europi a i šire,” upozoravaju iz Rode. “Mnoge države su već dobile upozorenja različitih tijela za zaštitu ljudskih prava Ujedinjenih naroda, a žene diljem svijeta i dalje se bore da se sustavi temeljno promjene i konačno poslože po mjeri nas, žena koja rađamo.”

You Will Give Birth in Pain - Trailer from Java Films on Vimeo.

Možda te zanima... Ginekolog: 'Kiretaža bez anestezije može dovesti do još većih komplikacija i šoka' Trudnoća

Širom Europe žene prijavljuju zlostavljanje koje su pretrpjele tijekom porođaja

Iako strašna i teška, svjedočanstva prikupljena u ovom dokumentarcu također pokazuju da su se žene osnažile i hrabro javno istupile sa svojim pričama o zlostavljanju tijekom porođaja. U Francuskoj, kao i u Hrvatskoj i drugim državama EU, žene dižu svoje glasove i osuđuju nasilje na porodu i tijekom ginekoloških postupaka. Njihovi se glasovi ne bi čuli da nema društvenih mreža koje su potakle lavinu reakcija i podrške te mobilizirali veliki broj žena. Pokret su poduprle i neke institucije a u filmu se posebno ističe slučaj francuske Državne tajnice za ravnopravnost spolova, Marlene Schiappa koja je i sama bila žrtva porodničarskog nasilja te je, unatoč velikom otporu struke, uspjela proizvesti sveobuhvatno izvješće o štetnim praksama na porodu te preporukama kako ih ukloniti. U Hrvatskoj je saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić svojim javnim istupima u Saboru u kojemu je prepričala svoje iskustvo kiretaže bez anestezije, dala vjetar u leđa mnogim ženama da podijele svoje priče, i tako pokrenula drugi val pokreta #PrekinimoŠutnju.

bolnica, operacija Možda te zanima... Pismo Vladi i ministru: Radili su mi kiretažu bez anestezije Trudnoća

Sustavno nasilje

Ovaj francuski film analizira situaciju razgovorom sa svim akterima nasilja: sa žrtvama, aktivisticama, stručnjakinjama, primaljama, ali i ginekolozima koji smatraju da je nedostatak sredstava u zdravstvenom sustavu opravdanje za nasilje na porodu. U ovom dokumentarcu opsežno je istražena i prikazana povijest prava žena kako bismo lakše razumjeli korijenje sustavnog nasilja nad ženama i sjetili se, uz pomoć prošlih ili sadašnjih iskustava, kako drukčiji modeli, poput poroda izvan rodilišta ili primaljske skrbi, mogu biti dio rješenja.

Projekcija će se održati u četvrtak, 5. prosinca 2019. u 19 sati u sklopu HRFF-a u kinu Tuškanac u Zagrebu. Film traje 60 minuta, i nakon filma organizirati će se panel diskusija u trajanju 45 minuta.

Možda te zanima... Gdje je nestao osmijeh? Ja ih iz rađaonice pamtim tri Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.