Beba Razvoj u 1. godini 19. svibnja 2015.

Do osamdesetih bebe su operirali bez anestezije!

beba plač bol
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Do 1980-ih bebe su operirane bez ikakvih lijekova protiv bolova. Mislilo se da njihov mozak još ne može obraditi osjećaj boli, a novo istraživanje dokazalo je da osjećaju bol čak jače nego odrasli

Zvuči nevjerojatno, ali do 1980-ih godina bebe su operirane bez davanja ikakvih lijekova protiv bolova. Mislilo se da bebe zaista ne osjećaju bol. "Iako se vidjelo da bebe reagiraju na bol i pomiču se, smatralo se da je to refleksna reakcija i da mozak još ne može obraditi osjećaj boli", kaže doktorica Rebeccah Slater s britanskog Sveučilišta Oxford, glavna autorica novog istraživanja.

Bebe imaju niži prag boli od odraslih

Istraživanje je uključilo 10 zdravih novorođenih beba starosti između 1 i 6 dana, kao i 10 zdravih odraslih osoba starosti između 23 i 36 godina. Tijekom istraživanja bebe su, kad su zaspale, stavljene u uređaj za magnetsku rezonancu koji je pratio aktivnosti mozga. Posebnim olovkama, koje imaju malu šipku koja se kod uboda uvlači, bebe su ubadali u stopala. Osjećaj je sličan laganom ubodu olovkom, dovoljno blag da se beba ne probudi. Snimke su se potom uspoređivale sa snimkama mozga odraslih ljudi, podvrgnutih istom postupku.  

beba baba bol istraživanje oxford | Author: YouTube screenshot/Kyle Helf Foto: YouTube screenshot/Kyle Helf

Otkriveno je da je 18 od 20 regija mozga koje su aktivne u odraslih i preko njih doživljavamo osjećaj boli, također aktivno i kod beba. Također, bebe su reagirale na 'slabi' ubod puno jače od odraslih koji su istim intenzitetom reagirali tek na 4 puta jači podražaj. Zaključak je da bebe osjećaju bol isto kao i odrasli, ali da imaju i puno niži prag boli.

U čemu je veliki doprinos ovog istraživanja?

Tisuće beba dnevno, samo u Velikoj Britaniji, podvrgnute su bolnim postupcima. "Naše istraživanje dokazuje da sve bebe osjećaju bol, čak i više nego odrasli. Moramo misliti da, ako bi dali nešto za olakšanje boli starijem djetetu koje prolazi kroz isti postupak, onda moramo olakšati i novorođenčetu", objašnjava Rebeccah Slater.

oxford istraživanje bol beba | Author: YouTube screenshot/Kyle Helf Foto: YouTube screenshot/Kyle Helf

Još nedavno, 1980-ih bila je uobičajena praksa da se bebama koje su podvrgnute operaciji, daju samo lijekovi za neuromuskularne blokade, ali ne i lijekovi protiv bolova. Ovo istraživanje će zasigurno iz temelja promijeniti pristup prema novorođenčadi i gledanje na njihov prag boli.

9 kratkotrajnih uboda tijekom prve godine

U Hrvatskoj tijekom prve godine života zdrava beba primi sedam uboda zbog cijepljenja i dva uboda zbog vađenja krvi što zajedno čini devet uboda, dakle devet bolnih, kratkotrajnih manipulacija koje brzo prođu i nema potrebe davati nikakve lijekove, objasnila je pedijatrica Giovana Armano"Svi ti zahvati su vrlo kratkotrajni i ne izazivaju nikakvu kroničnu bol. Bebe malo zaplaču, neke niti to, osobito ako im mame skrenu pažnju ili ih maze za vrijeme uboda. Nema potrebe za davanjem lijekova protiv bolova jer se radi zaista o vrlo kratkoj intervenciji. Moguće je staviti i flaster s analgetikom ili možda oblog od hladne vode, ako bi nakon uboda beba osjećala bol ili nelagodu. Nakon cjepiva to se ne preporuča", kaže pedijatrica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.