Trudnoća Porođaj 12. veljače 2022.

Opća anestezija kod carskog reza povećava rizik postporođajne depresije

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Opća anestezija kod porođaja carskim rezom može povećati rizik od postporođajne depresije jer odgađa interakciju majke i bebe, koža na kožu i dojenje, kaže autor nove studije sa Sveučilišta Columbia

Postporođajna depresija tema je o kojoj se žene otvaraju. Čak su i poznate ličnosti poput Chrissy Teigen i Serene Williams progovorile o vlastitim iskustvima. Postporođajne depresije ne treba se sramiti, pogađa više žena nego što možda misliš. Sada istraživači razmatraju moguće uzroke toga i pitaju se može li, kada je riječ o porođaju na carski rez, opća anestezija igrati ulogu.

Prema novoj studiji istraživača sa Sveučilišta Columbia, žene koje su primile opću anesteziju tijekom carskog reza mogu biti izložene većem riziku od razvoja postporođajne depresije (PPD), toliko ozbiljne da zahtijevaju hospitalizaciju, nanošenje samoranjavanje i samoubilačke misli. Studija, koja je objavljena u časopisu Anesthesia and Analgesia, među prvima je pogledala učinak koji vrste anestezije mogu imati na rizik od PPD-a nakon carskog.

anestezija, operacija Možda te zanima... Opća anestezija za carski rez koristi se samo u hitnim situacijama Trudnoća

Studija je pregledala više od 428.204 zapisa žena koje su rodile carskim rezom u bolnice u New Yorku između 2006. i 2013. Otkriveno je da je 8 posto žena primilo opću anesteziju. Od tih žena, otprilike 3 posto (1.158 žena) hospitalizirano je zbog teškog PPD-a. Od tih 3 posto, 60 posto je dijagnosticiran PPD nakon ponovnog primanja u bolnicu, otprilike 164 dana nakon otpusta. Istraživači su također otkrili da je opća anestezija, u usporedbi s lokalnom anestezijom, povezana s 54 posto povećanim rizikom od PPD-a i 91 posto povećanim rizikom od samoubilačkih misli ili samoranjavanja. Istraživači, međutim, napominju da je potrebno još istraživanja, jer ovi brojevi nisu povezani s uzročno-posljedičnim učinkom.

"Opća anestezija kod porođaja carskim rezom može povećati rizik od postporođajne depresije jer odgađa interakciju majke i bebe, koža na kožu i dojenje, a često rezultira oštrijom i upornijom postporođajnom boli", naveo je dr. Jean Guglielminotti, autor studije i docent anesteziologije na Columbia's Mailman School of Public Health. "Te se situacije često povezuju s nezadovoljstvom nove majke općenito anestezijom, i mogu dovesti do negativnih ishoda mentalnog zdravlja."

Dodaje da se opća anestezija često koristi za ubrzavanje poroda u hitnim situacijama, ali da nema dokaza da to koristi bebi. Umjesto toga, napominje, sve je više dokaza da to može negativno utjecati na mame.

"Naši nalazi naglašavaju potrebu izbjegavanja korištenja opće anestezije za porođaj carskim rezom kad god je to moguće, te pružanja skrininga, savjetovanja i drugih usluga praćenja za opstetricijske bolesnike izložene općoj anesteziji", izjavio je koautor studije Guohua Li, profesor epidemiologije i anesteziologije.

Možda te zanima... Zbog epiziotomije bez mog dopuštenja oboljela sam od postporođajne depresije Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.