Beba Mama poslije poroda 17. srpnja 2019.

Kad kažem da imam postporođajnu depresiju, što zapravo želim da znaš

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Osjećaš se kao da se utapaš, ali fizički gledajući u mene ili kod bilo koga tko pati od nečega takvog, ne možeš vidjeti. To je ono što je čini tako teškom'

Prije nego što dobiješ bebu, postporođajna depresija (PPD) bila je nešto o čemu si samo čula tamo negdje. Povremeno bi se pojavljivala među nekim prijateljicama, poznanicama ali samo u najužim krugovima i obično tihim, gotovo nečujnim tonovima koji su prenosili dubine srama koje nisam mogla razumjeti.

Možda te zanima... 'Najgore kod postporođajne depresije je što ljudi misle si razmažena ili da umišljaš' Roditelji

Često bih vidjela članak u časopisu u kojem se navode žene koje su priznale (opet, s teškim glasom od srama) da se nisu odmah povezale s djetetom. Da su nakon rođenja osjetile tugu koju je slomila duša. Da se osjećaju potpuno nesposobne za majku. Kad se spominje postporođajna depresija (što nije često), čini se da se uvijek slijedi ista formulu: nedostatak povezanosti s djetetom, nakon čega slijedi ekstremna tuga koja može trajati mjesecima ili čak godinama nakon rođenja. I mnogo prije nego što sam ikad imala bebu, bilo mi je jasno da većina žena koje poznajem nije htjela da itko zna za to.

Godinama kasnije, nakon dva poroda, zahvalna sam što mogu reći da se neke stvari mijenjaju. Polako, ali sve bržim tempom, sve više i više roditeljskih zajednica odbacuje stigmu PPD-a. Vidim da sve više žena prekida tišinu i dolazi s vlastitim pričama. Vidim sve više i više suosjećanja za svakoga u svakih sedam mama koje svake godine doživljavaju depresiju nakon porođaja - to je preko 500 000 mama.

Možda te zanima... Svaka deseta majka u Hrvatskoj pati od postporođajne depresije Beba

I, još je više iznenađujuće, vidim veće razumijevanje koliko različiti simptomi postporođajne depresije i anksioznosti mogu biti. Jer, činjenica je da PPD rijetko izgleda isto za bilo koju mamu i može biti posebno teško objasniti osjećaje koje samo ti osjećaš. Stručnjaci u Allegheny Health Network to dobivaju. Njihova je misija ne samo da donose više razumijevanja za postporođajne poremećaje raspoloženja, nego i da pomognu svakoj majci da prekine svoju tišinu i ukloni stigmu postporođajne depresije i tjeskobe.

Možda te zanima... Tjeskoba nakon rođenja bebe: Problem o kojem se ne govori Beba

Evo što žene žele da znaš i kako im pomoći

Kad kažem "Osjećam se usamljeno", ono što mislim je - osjećam se usamljeno u svojoj patnji. Najteži dio postporođajne depresije? Vjerojatno izgledaš potpuno jednako izvana. U mnogim slučajevima, žene nastavljaju upravljati svojim svakodnevnim rutinama tako da je lako propustiti njihovu patnju.

"Osjećaš se kao da se utapaš", kaže Heather, preživjela PPD i pacijentica je Allegheny Health Network. "[Ali] fizički gledajući u mene ili kod bilo koga tko pati od nečega takvog, ne možeš vidjeti. To je ono što je čini tako teškim."

Kako pomoći: Ako znaš novu mamu, nemoj pretpostavljati da joj je dobro samo zato što njezin život očito nije u plamenu. Upitaj se. Pitaj za njezino zdravlje, a ne samo za njezino dijete.

Kad kažem "Ne osjećam se kako sam mislila da hoću", mislim ... majčinstvo mi ne donosi radost.

Kao mame, od nas se očekuje da osjećamo gotovo blaženu sreću svake sekunde trudnoće i majčinstva. Ali za mnoge žene ta sreća izgleda kao da ih izbjegava i često ne dolazi u trenutku kada su predali svoju novu bebu, navodeći ih da se osjećaju kao da već propadaju kao majka. "Osjećala sam se tako krivom, jer ovdje sam, imam novo, divno dijete koje ne plače i koje je fantastično", kaže Ashleigh, pacijentica koja je preživjela PPD i pacijentica Allegheny Health Network. "Nisam željela izgledati nezahvalno."

Kako pomoći: Mnoge majke s PPD osjećaju se krivima za to. Jedan od najboljih načina za smanjenje opterećenja? Podijeli svoju priču. Normalno je da se odmah ne povežeš s djetetom (naposljetku, upoznala si ih!).

Postporođajna depresija Možda te zanima... Upozoravajući znakovi postporođajne depresije: Koji su simptomi i koliko traje postporođajna depresija? Beba

Kada kažem: "Ne osjećam se kao ja", mislim na to ... postajem preplavljena tjeskobom i / ili ljutnjom.
Tuga je samo jedan od mogućih simptoma PPD-a. Za mnoge žene, stanje se manifestira kao ekstremna anksioznost, OCD (posebno zabrinjavajuć zbog loših stvari koje se događaju njihovim bebama), pa čak i bijes. "Prije nego što sam osobno iskusila postporođajnu depresiju, pomislila sam, to je samo za ljude koji se žele ozlijediti ili ozlijediti svoju djecu", kaže Heather. Ali istina je da PPD može izgledati drugačije za svakoga i može utjecati na svakoga. "Nikad nisam mislila da ću osobno imati postporođajnu depresiju jer se volim smijati i šaliti se o svemu", kaže Ashleigh.

Kako pomoći: Postporođajna depresija i anksioznost ne diskriminiraju, bilo tko može biti pogođen. Potraži znakove. Mogla bi reći da je izgubila živce ili da se osjeća iznimno potišteno, ne nužno da se osjeća tužno, ali to još uvijek mogu biti simptomi većeg problema. Možeš imati objektivniji pogled na njezine osjećaje čak i kad ne može.

Kad kažem "ne znam kako se osjećam", mislim ... još imamo puno toga za naučiti.

Mnogi simptomi PPD-a slični su općoj depresiji i anksioznosti, a može biti zastrašujuće za novu mamu koja nije sigurna što s njom nije u redu. "Nisam znala razlikovati od toga je li to depresija ili tjeskoba u odnosu na to što je samo majčinstvo. Mislim da je dio lijeka bio samo otkrivanje da sam imala postporođajnu", kaže Chrissy Teigen, partnerica u Allegheny Health Network. "To je bio samo takav uzdah olakšanja da to možemo popraviti."

Kako pomoći: Zapamti da joj ne trebaš popravljati simptome, samo trebaš biti tamo kad su joj potrebna. Budi uho i podsjeti je da nema sramote ako traži pomoć.

Možda te zanima... Dirljivo pismo mame: 'Moja prijateljica izgubila je tihu borbu s postporođajnom depresijom' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.