Beba Mama poslije poroda 20. siječnja 2020.

Žene koje su imale pobačaj ili izvanmateričnu trudnoću mogu razviti dugotrajni PTSP

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači su otkrili da je 18 posto žena imalo posttraumatski stresni poremećaj devet mjeseci nakon gubitka trudnoće

U tjednima i mjesecima nakon spontanog pobačaja ili izvanmaterične trudnoće, značajan broj žena razvit će dugotrajni posttraumatski stresni poremećaj, anksioznost i depresiju.

Prema novom istraživanju objavljenom u American Journal of Obstetrics and Gynecology, devet mjeseci nakon što su doživjeli gubitak trudnoće, 18 posto žena imalo je PTSP, 17 posto anksioznosti, a 6 imalo depresiju.

Upozoravajući znakovi postporođajne depresije

Za ovu studiju, istraživači Imperial Collegea u Londonu i KU Leuven u Belgiji anketirali su 737 žena, koje su pretrpjele pobačaj ili izvanmateričnu trudnoću, o njihovom mentalnom zdravlju u tri točke - jedan, tri i devet mjeseci kasnije.

U prvom mjesecu nakon gubitka trudnoće, 29 posto žena prijavilo je simptome PTSP-a, 24 posto imalo je umjerenu do tešku anksioznost, a 11 posto umjerenu do tešku depresiju. Dok su se sve te brojke smanjile za devet mjeseci, brojke su i dalje "zastrašujuće visoke", rekla je za New Scientist Jessica Farren, ginekologinja u bolnici St. Mary's u Londonu i glavna autorica studije.

Možda te zanima... Tužni dani za mamu? 5 znakova da vam možda treba pomoć Beba

Žene s PTSP-om često imaju negativne misli, osjećaje beznađa, odvojenost od prijatelja i obitelji i lako ih se plaši ili uplaši, prema Mayo klinici. PTSP također može dovesti do poremećaja prehrane, problema sa zloupotrebom droga ili alkohola i samoubilačkih misli ili radnji.

Farren je rekla da je ovo istraživanje pojačalo potrebu za boljim resursima za žene koje doživljavaju gubitak trudnoće, a ne da ih su "gura pod tepih".

"U idealnom bi svijetu postojao nekakav pregled [simptomi mentalnog zdravlja] nakon pobačaja", rekla je.

Možda te zanima... Zbog epiziotomije bez mog dopuštenja oboljela sam od postporođajne depresije Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.