Trudnoća Porođaj 08. studenoga 2016.

Bol tijekom porođaja kriva za postporođajnu depresiju?

mama majka postporođajna depresija umor
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači su otkrili da je porođajna bol jedan od mogućih krivaca za depresiju poslije. Žene koje su primile epiduralnu analgeziju koja im je pomogla da porođaj bude što bezbolniji, imaju manji rizik za postporođajnu depresiju

Članovi Američkog društva anesteziologa proveli su opsežno istraživanje o boli tijekom porođaja i zaključili kako mnoge žene beš zbog njega padaju u postporođajnu depresiju

Prednosti i nedostaci bezbolnog poroda

"Porođajna bol ne utječe samo na iskustvo poroda. Može biti psihološki štetna za neke žene i igrati veliku ulogu u razvoju postporođajne depresije", izjavila je Grace Lim, ginekološka anesteziologinja na University of Pittsburgh Medical Center i glavna istraživačica studije, a prenosi Scary Mommy"Otkrili smo da neke žene, kojima epiduralna analgezija pomogne u otklanjanju bolova, imaju manju mogućnost pokazivanja simptoma depresije poslije poroda."

Većina žena ne zaboravlja porođajnu bol

epiduralna analgezija trudnica porod | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

U studiji su pregledano medicinski podaci 201 žene koje su primile epiduralnu i ocijenile porođajnu bol od 0 do 10. Izračunali su pojačanje boli prije epiduralne i nakon što su je dobile. Zatim su šest tjedana nakon poroda procijenili rizik za postporođajnu depresiju pomoću Edinburške skale postnatalne depresije (Edinburgh Postnatal Depression Scale).

Jeste li samo umorni ili je to postporođajna depresija?

Otkrili su da što im je epiduralna analgezija više pomogla u kontroli boli, manji je bio rezultat na skali. Što je porođaj bio bezbolniji, manja je bila mogućnost za postporođajnu depresiju.

Pročitajte koji su simptomi postporođajne depresije i kako se liječi

Ipak, epiduralna nije garancija da nećete razviti depresiju. Postporođajna depresija je komplicirana i može ju uzrokovati mnogo faktora, uključujući hormonske promjene, psihološko privikavanje na majčinstvo, potporu okoline i povijest psiholoških problema.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.