Trudnoća Porođaj 23. siječnja 2020.

Ella Dvornik o kolestazi, hitnom carskom rezu i porodu u privatnom rodilištu

Foto: YouTube/Ella
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznata mama i trudnica koja je trenutno u 31. tjednu trudnoće započela je serijal videa 'Pričajmo o trudnoći' u kojima će dijeliti svoja iskustva

Otkad je zatrudnjela prije dvije i pol godine poznata hrvatska influenserica Ella Dvornik dijeli svoje iskustvo o trudnoći, porodu i majčinstvu preko društvenih mreža, a sada je počela snimati videe za svoj Youtube kanal u kojima će pričati o trudnoći.

U prvoj epizodi serijala videa "Pričajmo o trudnoći" govori o svojem prvom porođaju i odluci da će roditi u privatnom rodilištu. Nako što joj je u 36. tjednu otkrivena kolestaza, Ella je svoju kćer Balie rodila hitnim carskim rezom.

Prema Medicinskom priručniku za pacijente, kolestaza je smanjenje ili zastoj protoka žuči. Tok žuči može biti oslabljen na bilo kojoj točki između jetrenih stanica i dvanaesnika (gornji dio tankog crijeva). Čak i kada žuč ne teče, jetra nastavlja prerađivati bilirubin, koji bježi u krvnu struju. Tada se bilirubin odlaže u koži i dođe u mokraću, uzrokujući žuticu. Zadržavanje produkata žuči u cirkulaciji može uzrokovati svrbež (s posljedičnim češanjem i oštećenjem kože). Zbog kolestaze produžena žutica stvara prljavu boju kože i masne žute naslage u koži. Uzročni čimbenik kolestaze određuje hoće li osoba imati druge simptome, kao što su trbušna bol, gubitak apetita, povraćanje ili povišena temperatura. Uzročni čimbenik kolestaze određuje hoće li osoba imati druge simptome, kao što su trbušna bol, gubitak apetita, povraćanje ili povišena temperatura.

Možda te zanima... Nova mama upozorava: 'Ne ignorirajte svrbež u trudnoći' Trudnoća

U 37. tjednu završila na hitnom carskom rezu

"Meni to nije bilo otkriveno do 36. tjedna jer nisam imala klasične simptome. Jednog jutra sam se probudila i počela intenzivno povraćati. Kada sa,m nazvala svoju ginekologinju, savjetovala mi je da se hitno spakiram i dođem u bolnicu, tamo su mi pregledali žuč i dijagnosticirali kolestazu, a samo nekoliko dana kasnije započeli su inducirani porod", ispričala je i objasnila da je ipak na kraju završila na hitnom carskom rezu.

"Ušla sam u 37. tjedan i završila sam na hitnom carskom. To mi je bilo sasvim OK, jer dok smo došli u salu, samo sam htjela da beba izađe van, na bilo koji način, kroz bilo koji otvor jer bilo mi je dosta. Balie je bila već dosta razvijena beba, imala je 2900 grama pa nije bilo problema".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ella Dvornik-Pearce (@elladvornik) on

Ella kaže da kad je saznala da će ići na carski, pomalo se uspaničarila, ali kaže da bi joj možda bilo lakše da je išla na planirani carski kao sad, pa da se mogla pripremiti. No ipak sada, nakon što je pogledala nekoliko videa carskog reza, kaže da bolje da nije jer ju je sad više strah kad zna što je čeka.

Odgovorila je i na neka pitanja s Instagrama koja se tiču pomalo neugodnih stvari koje se događaju tijekom poroda, npr. o velikoj nuždi.

"Budući da nisam imala vaginalni porod, ne mogu odgovoriti na pitanje o kakanju tijekom porodu, ali meni su napravili klistir, što vjerujem da rade u svim rodilištima. Čula sam da se u Americi uopće ne radi klistir, ali ne razumijem zašto jer smatram da je dobro pročistiti crijeva s vremena na vrijeme", rekla je svoje mišljenje.

Možda te zanima... Velika nužda tijekom poroda: Iz iskustva jedne mame Trudnoća

'Užasno me bilo strah biti trudna'

Također, za sam čin poroda, iskreno je priznala da joj se čini kao 'hladnokrvni čin majke prirode' i 'izvanzemaljski'. Savjetovala je svojim gledateljicama da olakšaju sebi i medicinskom osoblju tako da prate i slušaju sve njihove upute. 

Priznala je i da su panika i strah od poroda jedan od razloga zašto prije nije ostala trudna, ali i da zna da je to nešto sasvim normalno što osjećaju sve žene. "Užasno me bilo strah biti trudna, od svega što ti se događa, od trbuha koji raste, strije, razmišljanja o epiduralnoj, hoćeš li roditi prirodno, carskim... pogotovo ako si mlada osoba, neodgovorna, ako nisi spremna za to... jer neke žene se godinama pripremaju za to, a neke nisu spremne...", priznala je mlada mama koja je trenutno u 31. tjednu, a u videu je pokazala i svoj trudnički trbuh i ispričala kako se trenutno osjeća.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ella Dvornik-Pearce (@elladvornik) on

"Više ne stanem u svoju odjeću, ne mogu puno jesti jer se sva napušem... ali kad računam da imam još dva mjeseca, pomislim tko će izdržati još dva mjeseca...", podijelila je svoje iskustvo i priznala da joj je s jedne strane žao što nije imala vaginalni porod, ali drago što je sve dobro završilo, iako je oporavak bio duži.

 Osvrnula se i na svoju odluku o porodu u privatnom rodilištu.

"Užasno me bilo strah poroda i trudnoće. Paničarila sam prva dva mjeseca otkad sam saznala da sam trudna prvi put, naslušala sam se raznih priča, pretpostavljam da i vi. Neki su imali super iskustvo u velikim bolnicama, neki nisu. Nisam si htjela dopustiti da mi taj dan dođe netko loše volje i da se dere na mene i odlučila sam voditi trudnoću i roditi u Poliklinici Podobnik. Isto sam odlučila i za drugi porod. Nisam htjela da mi porod bude traumatično iskustvo", ispričala je i opisala svoje iskustvo iz privatnog rodilišta.

Na kraju je priznala i da je jedva čekala da ponovno zatrudni da se vrati u isto rodilište jer osim što je zadovoljna tretmanom u trudnoći i na porodu, tamo su joj pomogli puno i oko brige za novorođenče.

porod, carski rez, novorođenče Možda te zanima... 'Osuđivali su me jer sam odabrala porod carskim rezom u privatnoj klinici' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.