Trudnoća Planiranje trudnoće 14. travnja 2017.

Kako težina prije trudnoće utječe na ishod trudnoće?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pothranjene trudnice imaju značajno veće izglede za zaostajanje djeteta u razvoju u maternici, prerani porod te pobačaj, dok pretile trudnice pak imaju veće izglede za razvoj gestacijskoj dijabetesa, gestacijske hipertenzije, preeklampsije, prerani porod, dojenačku smrt te dovršenje poroda elektivnim i hitnim carskim rezom

Prema podacima Svjetske znanstvene organizacije (WHO),  u svijetu postoji više od 1,98 milijardi preuhranjenih odraslih osoba i 42 milijuna preuhranjene i pretile djece mlađe od 5 godine. S druge pak strane, Organizacija za hranu i poljoprivredu objavila je podatak da je svaka osma osoba u svijetu kronično neuhranjena.

Ovaj ozbiljan problem uhranjenosti prisutan je i u trudnica koje se smatraju specifičnom društvenom skupinom u kojoj stanje uhranjenosti utječe ne samo na buduću majku, nego i na plod, a indirektno i na ishod trudnoće koji može biti dobar ili loš. U slučaju lošeg ishoda trudnoće dolazi do pojave prijevremenog poroda, niske porođajne mase ili mrtvorođenosti. Dok se pothranjenost povezuje prvenstveno s komplikacijama poput gubitka mišićne i koštane mase, anemije, smanjene otpornosti na bolesti i narušenog psihičkog zdravlja, preuhranjenost i pretilost povezani su s metaboličkim sindromom, šećernom bolešću, hipertenzijom, malignim bolestima i nizom drugih komplikacija. 

pretilost, burger Možda te zanima... Može li pretilost uzrokovati neplodnost? Trudnoća

Kao najpraktičnija i najjednostavnija metoda za procjenu uhranjenosti koristi se određivanje indeksa tjelesne mase, a poželjno ga je odrediti prije trudnoće. 

Moguće komplikacije u trudnoći i na porodu

Tako je cilj nedavno objavljenog hrvatskog istraživanja bio utvrditi odnos indeksa tjelesne mase prije trudnoće i ishoda trudnoće. U istraživanju je sudjelovalo 14 799 trudnica koje su u razdoblju od 2010. do 2014. godine bile zaprimljene na Kliniku za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka.  Na temelju podataka prikupljenih iz baze provedena je analiza koja je donijela zanimljive rezultate. 

Naime, pokazalo se kako pothranjene trudnice, u odnosu na normalno uhranjene trudnice, imaju statistički značajno veće izglede za zaostajanje djeteta u razvoju u maternici, prerani porod te pobačaj. Nadalje, trudnice s prekomjernom tjelesnom masom, u odnosu na normalno uhranjene trudnice, imaju veće izglede za razvoj gestacijskog dijabetesa, gestacijske hipertenzije, preeklampsije te rađanje djeteta s Apgar indeksom ≤ 7.  Osim toga, takvim trudnicama povećan je izgled za fetalnu smrt, instrumentalni vaginalni porod te dovršenje poroda hitnim carskim rezom. Pretile trudnice pak imaju veće izglede, u usporedbi s normalno uhranjenim trudnicama, za razvoj gestacijskoj dijabetesa, gestacijske hipertenzije, preeklampsije, prerani porod, dojenačku smrt te dovršenje poroda elektivnim i hitnim carskim rezom. 

trudnica, porod, bolnica Možda te zanima... Rizici prijevremenog poroda i kako ga spriječiti Trudnoća

Autori ove studije su zaključili kako ova retrospektivna analiza pokazuje da su pothranjene, odnosno preuhranjene i pretile trudnice u povećanom riziku za razvoj komplikacija u trudnoći.

Literatura:
Barišić, A., Finderle, A. (2017). Indeks tjelesne mase prije trudnoće i perinatalni ishod. Medicina Fluminensis : Medicina Fluminensis, 53(1). doi:10.21860/medflum2017_173374

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.