Trudnoća Planiranje trudnoće 26. studenoga 2018.

5 stvari koje moraš znati o seksu nakon pobačaja

par, seks
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Partneru koji nije proživio fizički gubitak trudnoće teško je shvatiti da iako njegovoj partnerici neko vrijeme nije do seksa, to ne znači da joj ne treba drugačiji način povezivanja i intimnosti

Bol nakon gubitka djeteta jednaka je i za ženu i muškarca, no partneru koji nije fizički proživio spontani pobačaj, teže je razumjeti svoju partnericu i shvatiti kako ona razmišlja o seksu nakon tog iskustva. Žena može imati fizičke posljedice gubitka, poput vaginalnog krvarenja ili curenja mlijeka iz dojki, a osim toga, može se osjećati emocionalno prazno ili izolirano. Stoga je iznimno važno da partneri razumiju da postoji stvarna razlika između seksa i intimnosti.

"Nakon spontanog pobačaja, žene se mogu osjećati iscrpljeno i fizički i emocionalno. Istraživanja su pokazala da većina žena osjeća krivnju nakon gubitka trudnoće, a često osjećaju da su ih njihova vlastita tijela iznevjerila. One se mogu osjetiti otuđeno iz svog tijela. Dakle, seks im vjerojatno nije na umu, ali povezivanje sigurno jest", objašnjava dr.sc. Jessica Zucker, klinički psiholog te donosi nekoliko savjeta za partnera.

trudnoća, par Možda te zanima... Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon pobačaja? Trudnoća

1. Dogovorite se da ćete provesti zajedničko vrijeme pri čemu neće doći do seksa

Svojoj partnerici daj do znanja da razgovori u krevetu neće voditi do seksa. To će pomoći ženi koja je doživjela gubitak da se poveže bez pritiska da mora doći do seksa. Mnoge žene čak izbjegavaju biti same s partnerom nakon gubitka. Koliko god one žele biti povezane s partnerom, one to ne žele postići seksom.

2. Znaj da to što ona želi uzeti pauzu od seksa nije ništa osobno

Mnoge žene nakon gubitka osjećaju ljutnju prema svojim partnerima. Njihov bijes dolazi iz uvjerenja da njihov partner nije sposoban razumjeti ih. Budi strpljiv i znaj da to nije ništa osobno.

14 stvari koje znaju mame koje su imale spontani pobačaj

3. Shvati da je seks 'minsko polje'

Kad se seks ponovno vrati u naš život, opet postoji mogućnost da dođe do trudnoće. To je velika i zastrašujuća stvar za ženu koja je pretrpjela gubitak - bez obzira na to koliko je ona sigurna da želi ponovno zatrudnjeti. To je podjednako teško i ako je hrabro odlučila da neće pokušati ponovno ostati trudna. Seks podsjeća na želju, ljubav i gubitak. Uvijek treba poštivati i primjesu gorčine u tim stvarima. Ona neće uvijek biti tako blizu površine, ali niti će ikad potpuno nestati.

Trudnica Možda te zanima... 'Tuga nakon spontanog pobačaja ostaje i u novoj trudnoći' Trudnoća

4. Razmisli o stvarima kojima ćeš je utješiti odmah nakon

Shvati da će se ona osjećati vrlo zbunjeno. U jednom trenutku činit će se kao da funkcionira normalno, a već u sljedećem bit će jako emotivna. Dr. Zucker podsjeća da su vrlo važni svi pokušaji povezivanja; kroz međusobnu verbalnu podršku zajedničko ležanje, maženje.

5. Shvati da je to i normalno i privremeno

S vremenom, nastavit će se i vaš seksualni život. Koliko vremena će trebati ovisi o pojedinačnim okolnostima gubitka.

Možda te zanima... Što reći, a što ne, parovima koji su doživjeli spontani pobačaj Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.