Trudnoća Trudnica 30. ožujka 2022.

Treba li čekati 12 tjedana za objavu trudnoće?

blogerica objavila trudnoću
Foto: Facebook/The Young Mummy
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina žena trudnoću ne objavljuje odmah nakon što sazna sretnu vijest. Jeste li vi pričekali da prođe prvo tromjesečje da svima objavite da očekujete bebu?

Većina žena trudnoću ne objavljuje odmah nakon što sazna sretnu vijest, a uvriježeno je mišljenje da bi žene trebale čekati da prođe prvo tromjesečje. 25-godišnja blogerica i mama dječaka Bobbyja, Sophie Cachia iz Australije, objasnila je zašto je trudnoću objavila u devetom tjednu. Mlada Australka jedna od najvećih zvijezda Instagrama u toj zemlji, a redovito dijeli svoju svakodnevicu s čitateljima.

"Nakon osam mjeseci pokušavanja, puno bijesa, još više suza i puno negativnih testova za trudnoću, TRUDNA SAM. Sve je očigledno, hoću li čekati 12 tjedana za objavu. Neću. Danas sam trudna devet tjedana i evo zašto sam objavila trudnoću. Društvene norme sprječavaju nas da objavimo trudnoću prvih 12 tjedana. Ipak, moja svakodnevica sastoji se od toga da dijelim intimne detalje svog života.", objasnila je Sophie na svom blogu Theyoungmummy

Tri najveća straha u trudnoći

"Neki ljudi bi rekli da možda dijelim previše toga. A ipak najljepši dio svega je to što samo ja određujem koje informacije ću podijeliti. Ovo je moj blog i život. Nisam odlučila objaviti trudnoću cijelom svijetu iz hira. Već imam dijete. Svjesna sam rizika i znam da to nije uobičajeno. Ali tko odlučuje što je prihvatljivo za mene? Realno sam promislila o svemu koliko god je to moguće. Ako nešto krene krivo, ako se dogodi spontani pobačaj u ovoj trudnoći, u iduća tri tjedna ili kasnije, ionako bih to napisala na blogu. Podijelila bih bol u srcu, suze i iskustvo gubitka djeteta. To je sve moj blog 'The Young Mummy' (Mlada mama). Sve dijelim s čitateljima, dobro i loše, i kroz blog pokušavam biti potpuno iskrena sa svijetom", dodala je Sophie Cachia

Mlada blogerica redovito objavljuje slike na društvenim mrežama Instagram i Facebook, a njezin blog prati više od sto tisuća ljudi. 

Najčešći uzroci spontanih pobačaja

Vrijeme koje je potrebno da bi došlo do trudnoće, razlikuje se od para do para, a jedan od razloga za brigu donosi spontani pobačaj. Koliko često dolazi do spontanog pobačaja i koji su mogući uzroci objasnila je ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

"Spontani pobačaji nisu rijetkost te se događaju u oko 10-15 posto žena reproduktivne dobi. S obzirom na to da je najčešći uzrok ranih spontanih pobačaja kromosomska greška, logično je da je njegova učestalost kod starijih trudnica veći, čak i do 40-50 posto kod trudnica starijih od 42 godine života. Neki od ostalih mogućih uzroka su autoimuni poremećaji, endokrine bolesti kao što su dijabetes, poremećaji rada štitnjače, sindrom policističnih jajnika, anomalije maternice kao što su miomi, polipi, pregrade maternice, infekcije, pothranjenost ili pretilost te faktori okoline kao što su pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, droga ili neki kemijski agensi", objasnila je Petra Podobnik Brlečić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije.

Za veliki dio spontanih pobačaja ne možemo otkriti razlog te je srećom samo izolirani slučaj i nakon njega će nastupiti potpuno uredna trudnoća i rođenje zdravog djeteta. 

"Ukoliko je nastupio spontani pobačaj kod inače zdrave žene, nema potrebe paničariti već je utješiti s činjenicom da je izrazito mala šansa da će se takva situacija ponoviti", kaže ginekologinja.

Kada ste vi objavili trudnoću? Jeste li čekali 12 tjedana ili ste ranije objavili sretnu vijest? Uključite se na naš forum i podijelite svoja iskustva u temi: Objava trudnoće!

Guess what? We're up the duff! 󾆩🏻 More up on Mamamia now!

Posted by The Young Mummy. on 5. lipnja 2016

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.