Trudnoća Liječenje neplodnosti 07. studenoga 2016.

Trebamo li pokušati sa stimulacijom ovulacije prije potpomognute oplodnje?

par, neplodnost, doktor, liječnik
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

34-godišnja čitateljica već godinu dana ne može zatrudnjeti s drugim djetetom, a liječnik joj preporučuje potpomognutu oplodnju. Zanima je treba li najprije pokušati sa stimulacijom ovulacije?

Suprug i ja već godinu dana pokušavamo začeti drugo dijete, na žalost bezuspješno. Oboje imamo 34 godine. Nalazi su nam u redu, osim što ja imam smanjenu plodnost. AMH je 12,42  pmol/L. Nedavno sam napravila i Hsg i nalaz je uredan. Zanima me postoji li mogućnost začeća prirodnim putem s tim vrijednostima AMH. Uputili su me na potpomognutu oplodnju. Ne znam je li možda rano za to jer moj ginekolog je samo dva puta pratio ovulaciju, s tim što je prvi put već prošla, a drugi put su bili ciljani odnosi. Zanima me vaše mišljenje: da li da zatražim Klomifen i pokušam nekoliko ciklusa sa stimulaciju ovulacije ili da idem na potpomgnutu oplodnju?

S obzirom da ste već jednom zanijeli i rodili, vjerojatno je problem negdje drugdje, a ne u AMH. Naime i taj nalaz uopće nije loš, s obzirom da je granica "normalne plodnosti" u mnogim laboratorijima 15-25, pa bi ovo bio još uvijek samo granični nalaz

Valjalo bi isključiti i druge parametre, prije svega kontrolni spermiogram te vaš prošireni hormonski profil što će vam već znati precizno odrediti izabrani MPO liječnik.

par, neplodnost, doktor, liječnik | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.