Trudnoća Beba u trbuhu 29. rujna 2018.

Trudna sam, je li moja krvna grupa problem za bebu?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Marta Lajtman Križaić odgovara na pitanje trudnice o Rh faktoru

Trudna sam 13 tjedana. Danas mi je stigao nalaz krvi za krvnu grupu. Krvna grupa 0 Rh(d) pozitivan. Ali ja ne bih bila ja kad ne bih izvukla jack pot. Sad će svi reći: "Nemaš se za što brinuti, ti si Rh+", ali meni su našli da mi je indirektni antiglobulinski test pozitivan. Što to znači? Moram ponovo ići vaditi krv zbog pozitivnih antieritrocitnih protutijela za dodatnu imunohematološke obradu. I partner je 0+.

trudnica, ginekolog Možda te zanima... Rh faktor u trudnoći - kako utječe na bebu? Trudnoća

Činjenica da su trudnica i partner iste krvne grupe 0 poz. (+), ne znači da se u trudnoći ne mogu razviti antieritrocitna antitijela. To su samo dva antigena iz dva krvno grupna sustava – AB0 i Rh. Oni se određuju prilikom određivanja krvnih grupa. Međutim, na ljudskim eritrocitima postoji pedesetak krvno grupnih sustava sa preko dvjesto antigena. Ti antigeni su ili proteini ili šećeri na membrani eritrocita te trudnica može razviti protutijela na njih tijekom trudnoće ako dijete naslijedi antigen oca, a majka ga nema.

trudnica vađenje krvi Možda te zanima... Negativna krvna grupa može izazvati probleme u trudnoći Trudnoća

Treba naglasiti da su pojedina antitijela prirođena, a mogu se naći već u prvoj trudnoći, što znači da ih ta osoba ima od rođenja i nisu povezana niti s transfuzijom krvi, niti s trudnoćama.

Kao što ste i sami naveli, morate učiniti kontrolu IAT-a i napraviti daljnju obradu da se vidi koja su to protutijela, koje specifičnosti. Ako se odredi specifičnost na pojedini antigen tada se prati titar protutijela, raste li tijekom trudnoće i može li ugrožavati dijete u smislu hemolitičke bolesti novorođenčeta.

Možda te zanima... Vodič kroz pretrage u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.