Trudnoća Trudnica 12. svibnja 2024.

Jesu li žgaravica i količina bebine kose u trbuhu povezani?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znastvenici su proveli istraživanje kako bi napokon utvrdili je li kosa vaše nerođene bebe uzrok žgaravicama koje proživljavaš u trudnoći

Ako si u trudnoći tražila savjete za ublažavanje žgaravice, mogla si naići na tvrdnje koje povezuju žgaravicu u trudnoći s količinom kose koju beba ima. Neki ljudi misle da je beba s puno kose upravo uzrok žgaravice. No, je li to istina ili je u pitanju samo još jedan od mitova? Evo što trebaš znati o tome.

kosata Možda te zanima... FOTO: Neodoljive bebe s bujnom kosom Beba

Možda zvuči kao još jedna od smiješnih 'bapskih priča', i upravo su to i liječnici mislili, dok ovu pojavu nisu testirali. Znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins proveli su istraživanje kako bi saznali jednom za svagda, jesu li žgaravica i količina kose kod novorođenčadi na bilo koji način povezani.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ispalo je da ova 'bapska priča' nije samo priča, povezanosti ima. Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Birth, uključilo je 64 trudnica, od kojih je 78 posto imalo čestu žgaravicu u trudnoći. One su ocijenile ozbiljnost svoje žgaravice, a istraživači su pratili rezultate. Nakon što su žene rodile, istraživači su promatrali fotografije glava njihovih beba, te su koristili skalu kako bi ocijenili volumen kose kod novorođenčadi. Ispostavilo se da je, od 28 žena koje su imale umjerene do teške žgaravice, 23 od njih rodile bebe s prosječnom ili natprosječnom količinom kose. S druge strane, 10 od 12 žena koje nisu imale žgaravicu, rodile su djecu s jako malo ili bez kose.

žgaravica Možda te zanima... 5 trikova za ublažavanje žgaravice u trudnoći Trudnoća

Iako zvuči kao da postoji veza između žgaravice i količini kose koju beba ima, to ne mora nužno značiti uzročno posljedični efekt. Drugim riječima, vjerojatno nije kosa na bebinoj glavi ono što zapravo uzrokuje vašu žgaravicu. Druga istraživanja su pokazala da visoke razine estrogena i drugih hormona za vrijeme trudnoće mogu opustiti kružni mišić na dnu jednjaka. To se događa uslijed visoke razine hormona progesterona i estrogena, te uzrokuje želučane kiseline koje 'cure' i uzrokuju peckanje. Stoga, ako imate visoke razine hormona, više je vjerojatno da ćete imati žgaravicu tijekom trudnoće. Vaša beba također će vjerojatnije imati više kose kada se rodi. Međutim, možete biti mirni: kosa vaše bebe ni na koji način ne dodiruje vaš jednjak i ne uzrokuje žgaravicu, to je fizički nemoguće!

Možda te zanima... Bapske priče koje u trudnoći možeš ignorirati Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.