Trudnoća Beba u trbuhu 26. prosinca 2019.

Koja hrana može biti opasna u trudnoći?

Masna hrana pršut sir
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sirovo meso ili suhomesnati proizvodi, kao i svježe neoprano voće i povrće mogu uzrokovati toksoplazmozu - bolest koja može izazvati sljepoću te oštećenja mozga i srca djeteta

Ginekologinja dr. Vesna Harni iz Poliklinike Harni ističe da ono što trudnica jede ili ne jede može imati utjecaja na razvitak organa njezina djeteta. Od velike je važnosti, kako objašnjavaju u Poliklinici Harni, zdravo se hraniti tijekom trudnoće, jer beba svu hranu prima kroz majčin krvotok.

Preporučuje se izbjegavati hranu bogatu mastima i šećerima, koja ne sadrži važne prehrambene sastojke, dok svježi meki sir, nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerija, koja izaziva listeriozu, bolest koja može izazvati pobačaj.

pršut suho meso Možda te zanima... Smijem li u trudnoći jesti domaći pršut i kobasice? Trudnoća

Isto tako, sirovo meso ili suhomesnati proizvodi, kao i svježe neoprano voće i povrće mogu uzrokovati toksoplazmozu - bolest koja može izazvati sljepoću te oštećenja mozga i srca djeteta.

Nedostatak bjelančevina i kalorija pak u trećem tromjesečju trudnoće može ometati pravilan razvitak mozga, a nedostatak folne kiseline povezan je s nekim anomalijama.

trudnica jede Možda te zanima... Koju ribu trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.