Trudnoća 31. listopada 2023.

7 načina kako potaknuti bebu da se pomakne u trbuhu

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od važnijih, dražih, zanimljivijih stvari u trudnoći su bebini pokreti u trbuhu. Iako u nekom trenutku prestanu biti zabavni, često smo u trudnoći zapravo dosta usmjereni na njih – jer je važno pratiti ih. Postoje načini kako potaknuti bebu da se pomakne, posebno ako se zabrineš.

Bebini pokreti, odnosno kretanje fetusa u trbuhu jedinstven je način interakcije i komunikacije s fetusom u razvoju, a najbolji je dio toga što s bebom na ovaj način može komunicirati i budući tata. Uvijek su ti pokreti zabavni i izazivaju potpunu pomutnju zbog tog koliko su simpatični svima, posebno pred kraj, kad se i vide na trbuhu. No, ti dragocjeni pokreti fetusa također imaju bitnu funkciju.

Bebini pokreti daju nam uvid u to kako je beba između pregleda ginekologa. Kad su bebini pokreti onakvi kakvi bi trebali biti, odnosno kad ih je dovoljno ovisno o dijelu trudnoće, to nam pomaže da se osjećamo sigurno. S druge strane, smanjeni broj bebinih pokreta u 24 sata može nam nagovijestiti da bismo trebali nešto poduzeti…

Kada se javljaju prvi pokreti?

Prvi pokreti mogu se javiti već oko 16. tjedna, ali to nije pravilo. Mame koje su prvi put trudne, možda će morati pričekati malo duže - do 20. do 22. tjedna trudnoće. Položaj posteljice također utječe na osjet bebinih pokreta. Ako je smještena sprijeda, može biti teže osjetiti rane pokrete bebe. Osobe s posteljicom postavljenom straga mogu ranije osjetiti pokrete.

Bebini pokreti postaju najzabavniji u trećem tromjesečju, kad ih trudnica osjeća često i snažno, a može ih osjetiti također i svaka osoba koja dodirne trbuh trudnice. No, kako se bliži kraj trudnoće, tako bi se trudnice mogle i požaliti na jačinu pokreta, odnosno sad već udaraca, koji mogu biti i bolni – ovisno u kojem je dijelu trbuha smještena beba i u koji dio tijela buduće mame usmjeri taj udarac.

Kako potaknuti kretanje fetusa

No, ma koliko nam nekad bili bolni, rado ih osjetimo jer znamo da je sve u redu i da je beba dobro. Isto tako, možemo se itekako zabrinuti ako ih ne osjećamo. Postoje načini na koje možemo potaknuti bebu da se pomakne, kako bismo provjerili je li sve u redu.

Usredotočenost

Ne, ne možemo snagom misli dozvati bebine pokrete, naravno, ali činjenica je da se kroz trudnoću, prema kraju, jednostavno možemo naviknuti na bebine karate udarce, do te mjere da ih prestanemo biti svjesni. Ako ti se učini da predugo nisi osjetila bebin udarac, prva stvar koju možeš napraviti je sjesti na mirno mjesto i usredotočiti se na udarce.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Pokušaj nešto popiti

Hladan, slatki napitak poput soka ili čak gaziranog soka može potaknuti bebu da se pomakne. Naravno, nije preporučljivo piti slatke sokove u trudnoći općenito, ali u ovu svrhu može poslužiti. No, nikako nije preporučljivo ako je u pitanju gestacijski dijabetes. No, dobra vijest je da napitak ne mora biti zašećeren, bebu na kretanje može potaknuti i obična hladna voda.

Gricni nešto

Ako pijuckanje ne pomaže ili ako imaš gestacijski dijabetes i ograničavaš unos šećera, međuobrok može probuditi usnuli fetus. Pojesti nešto je dobra ideja, pogotovo ako imaš gestacijski dijabetes. To ne mora biti nešto slatko. Međuobrok sa složenim ugljikohidratima i proteinima poput orašastih plodova može poteknuti bebu na kretanje.

Pokreni se

Želiš natjerati svoju buduću bebu da se kreće? Pokušaj i sama napraviti isto. Neka to bude najprije neki nježniji pokret – na primjer možeš pokušati ustati i hodati uokolo. Dodatno kretanje može pomoći probuditi uspavanu bebu i pojačati njeno kretanje.

Promijeni položaj

Ako ti se u tom trenutku baš ne kreće, možeš pokušati i s laganim okretanjem u ležećem položaju. Promijeni položaj, okreni se na drugu stranu. Pokušaj ležati na lijevom boku, što pomaže na način da maternica nije na glavnim krvnim žilama.

Dodirni trbuh

Pokušaj igrati igru ​​sa svojim djetetom u trbuhu. Nježno guranje trbuha također može potaknuti kretanje. Ponekad može lako osjetiti kako se stopalo gura prema van, a kad ga gurneš, dobit ćeš refleksnu reakciju.

Pusti glazbu

Tijekom trudnoće, glazba može probuditi bebu u trbuhu i potaknuti je na veseli ples iznutra. Može to biti i klasična glazba, naravno, ali neka „oštrija“. U trećem tromjesečju beba može čuti zvukove izvana, pa ju tako možeš i navikavati na glazbu koju želiš i voliš.

Kada otići na pregled

Iako smanjenje pokreta fetusa može biti benigno, može isto tako biti i razlog za zabrinutost. Osim ciklusa spavanja i činjenice da ulogu igra i veličina prostora, na (ne)kretanje fetusa mogu utjecati i:

  • Nedostatak amnionske tekućine
  • Droge
  • Abnormalnosti placente
  • Abnormalnosti središnjeg živčanog sustava
  • Pušenje
  • Mišićne abnormalnosti

Normalnim se smatra deset pokreta u jedan do dva sata u trećem tromjesečju. Ako ih ne nabrojiš toliko, a gore navedeni savjeti ne potiču kretanje fetusa, javi se ginekologu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.