Beba Mama poslije poroda 27. lipnja 2022.

Zašto mame mogu osjećati bebine udarce godinama nakon poroda?

Foto: Guliver ;Zašto mame mogu osjećati bebine udarce godinama nakon poroda?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna je mama podijelila zanimljivu priču o takozvanim fantomskim udarcima, a njezino iskustvo prenosimo u nastavku.

"Neki dan sam ležala u krevetu, uspavljivala sam sina. Odjednom sam osjetila dobro poznato titranje u trbuhu, osjećaj koji snažno povezujem s bebinim udarcima tijekom trudnoće. To nisu bili udarci kakve osjećate u kasnoj trudnoći, kada možete jasno reći da vas dječja noga udara ravno u pupak. Činili su mi se kao ubrzani pokreti koje sam iskusila u svakoj od svojih trudnoća, u otprilike 18. tjednu. Riječima teško opisiv, čudan osjećaj, trnci, tapkanje bebe. 

Moja prva pomisao je bila: "Oh, vjerojatno je samo plin. Osim što nije bilo nikakvog "oslobađanja" povezanog s navodnim plinom. Osjećaj je bio tako specifičan, tako poznat, tako jedinstveno povezano s ranim udarcima mojih beba, da sam se u trenutku pomalo izbezumila.  "Je li moguće?" Razmišljala sam, prolazeći kroz pitanja poput kada je bila moja posljednja menstruacija, kada je zadnji put bio da smo suprug i ja imali odnose. Ali upravo mi je završila menstruacija, četiri dana prije, što je značilo da nema šanse da sam ovulirala, zatrudnjela i bila dovoljno zdrava da počnem osjećati kako se beba rita.

Možda te zanima... 5 velikih tjelesnih promjena nakon trudnoće Beba

Ubrzo sam došla k sebi i shvatila što se, dovraga, događa... Doživjela sam fantomske udarce!

Ako niste čuli za njih, fantomski udarci su u osnovi imitacija bebinih udaraca koje žene koje su bile trudne ponekad doživljavaju. Prošlo je sedam godina otkako sam bila trudna i iako ih ne doživljavam tako često, još uvijek se ponekad dogode, otprilike jednom ili dvaput godišnje. 

Fantomski udarci uvijek me iznova iznenade. Osjećaj je tako nadrealan,  a ja gotovo uvijek počnem vjerovati da sam nekako opet trudna, iako očito nisam. Potpuno ludo. Nedavno sam naišla na zanimljivo istraživanje o fantomskim udarcima koje su objavili znanstvenici sa Sveučilišta Monash u Australiji. Tamošnji istraživači ispitali su 197 žena koje su prethodno bile trudne o njihovom iskustvu s fantomskim udarcima.

Gotovo 40% ispitanih žena doživjelo je fantomske udarce u jednom trenutku života. Žene su najčešće opisale fantomske udarce kao "prave udarce" ili "trnce", a 50% mama opisalo je udarce kao "vrlo jake". U prosjeku, žene koje su iskusile ove senzacije kažu da su se nastavile oko 6,8 godina nakon poroda. Dakle, fantomske udarce ne doživljavaju samo nove mame.

Ono što me posebno iznenadilo jest informacija da je jedna mama još uvijek doživljavala fantomske udarce, 28 godina nakon poroda. Nevjerojatno!

Vjerojatno najvažniji zaključak ankete bio je kako su se žene osjećale u vezi ovih senzacija. Ja sam uvijek zbunjena i pomalo tjeskobna kada ih doživim, jer je moja "tvornica za reprodukciju" zatvorena što se mene tiče, a ideja da imam još jednu bebu trenutno nije, hmmm, dobrodošla. Fantomski udarci uvijek me na trenutak zaustave i zbune, a ja gotovo uvijek počnem vjerovati da sam nekako opet trudna. Međutim, moje je iskustvo uglavnom pozitivno.

Prema istraživanju, 25% žena opisuje te senzacije kao pozitivne. 27% žena je prijavilo osjećaj zbunjenosti, pa čak i osjećaj tjeskobe zbog tih senzacija. Međutim, 16% ih je opisalo osjećaj kao negativan, a to se posebno odnosilo na majke koje su doživjele gubitak bebe. Istraživači su bili iznenađeni intenzivnim emocijama koje su te majke dijelile s njima i vjeruju da bi trebalo provesti daljnja istraživanja o učincima fantomskih udaraca na mentalno zdravlje među majkama koje su doživjele pobačaj.

"Iako nismo pronašli značajnu povezanost između fantomskih udaraca i postnatalne depresije ili anksioznosti, naši rezultati sugeriraju da se utjecaj fantomskih udaraca na raspoloženje ne smije zanemariti", napisali su istraživači. "Analiza sadržaja odgovora žena na fantomske udarce sugerira da bi to iskustvo moglo pogoršati simptome anksioznosti, osobito u slučaju mrtvorođene djece."

Da, čini mi se važnim da se potpunije istraži veza između fantomskih udaraca i poremećaja raspoloženja nakon poroda. Mogu samo zamisliti koliko bi majku koja je izgubila dijete pogodile ovakve senzacije. Općenito, istraživači ističu da su fantomski udarci tema koja je nedovoljno istražena - kao što je slučaj s mnogim aspektima zdravlja žena. Zapravo, ističu da ne postoji jasan konsenzus o tome što uopće uzrokuje fantomske udarce. Naime, mehanizam koji uzrokuje te senzacije kod žena nije poznat, iako nas znanstvenici uvjeravaju da osjećaji nemaju nikakve veze sa zabludama ili halucinacijama. 

Možda te zanima... Mame objavljuju fotografije koje slave 'nesavršena' tijela nakon trudnoće i poroda Beba

Dakle, što bi mogao biti uzrok fantomskih udaraca, čak i godinama nakon poroda?

Istraživači još uvijek nisu pronašli biološko objašnjenje za udarce, no napisali su da su rezultati pokazali da su fantomski udarci nakon porođaja „široko doživljena“ senzacija. Ipak, znanstvenici imaju nekoliko teorija, uključujući “pogrešnu atribuciju normalnih tjelesnih osjeta” — što u osnovi znači spajanje osjećaja probave ili drugih tjelesnih procesa s bebinim udarcima. 

No, tu je i teorija "propriocepcije". Naime, prema toj teoriji, smatra se da su fantomski udarci slični fantomskim udovima, gdje osoba još uvijek doživljava osjećaj nestalog ili amputiranog dijela tijela čak i nakon što ga više nema. “Tijekom trudnoće, inervacija trbušne regije stalnim pokretima fetusa povećava se tijekom 40 tjedana trudnoće i brzo prestaje porodom”, pišu istraživači. “Brzo smanjenje abdominalne somatosenzacije pri porodu ima neke sličnosti s brzim prestankom inervacije nakon amputacije uda. Moguće je da fantomski udarci mogu biti fenomenološki poput fenomena fantomskih udova.”

Kako god da bilo, ženska tijela su nevjerojatna i fascinantna. Čini mi se da se o fantomskim udarcima ima još puno naučiti, a svakako bi svaki odnos između njih i postporođajnog mentalnog zdravlja trebalo što prije istražiti. Za mene, ovo malo istraživanja potvrđuje činjenicu da je normalno doživjeti fantomske udarce čak i godinama nakon što ste rodili, a također je normalno iskusiti bezbroj različitih emocija zajedno s njima. I iako bi to u nekim slučajevima mogao biti "samo plin", nije sve SAMO "u vašoj glavi". Nadam se da ću sljedeći put kada doživim fantomski udar, jednostavno moći uživati ​​u tom fenomenu kao "cool" stvari koju ženska tijela ponekad doživljavaju. 

Chrissy Teigen Možda te zanima... 'Nakon trudnoće moje grudi više nikad neće biti iste' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.