Trudnoća 40 tjedana trudnoće 14. svibnja 2023.

Porod ima 3 faze, znate li koje su?

Foto: Unsplash, Omar Lopez

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U 40. tjednu biste trebali roditi! Ne brinite ako se beba odluči zadržati malo dulje. Mnoge prvorođene bebe su kasnije rođene, a i vaša će biti vrijedna čekanja - obećavamo!

Ako je sve u redu na pregledima, liječnici vjerojatno neće inducirati porod sve do početka 42. tjedna trudnoće.

Beba

Još uvijek ste trudni i dosta vam je otečenih nogu koje uostalom niste niti vidjeli posljednjih nekoliko mjeseci zbog velikog trbuha? Strpite se još malo. Ovo je tjedan kada biste konačno trebali roditi. Vaše dijete, opremljeno s preko 70 različitih refleksa, spremno je početi novi život izvan maternice.

U 40. tjednu bebe teže otprilike 3400 grama, a dugačke su oko 51 centimetar. Oko 15 posto bebine mase čine masne naslage, a prsa su izbočena. Kosti lubanje još nisu spojene kako bi se prilikom poroda mogle i malo preklopiti i tako olakšati bebi prolazak kroz porođajni kanal. Nemojte se iznenaditi ako glava vaše bebe odmah nakon poroda bude imala nepravilan, čunjast oblik. To je sasvim normalno i brzo će se ispraviti.

Prilikom poroda posteljica će se oguliti sa stijenke maternice, a pupčana vrsta prestat će funkcionirati kada vaša beba prvi puta udahne. Kada prvi puta udahne, doći će i do promjene u strukturi njegova srca i arterija koje će mu voditi krv do pluća.

 | Author: Unsplash, Hollie Santos Foto: Unsplash, Hollie Santos

Do trenutka rođenja, beba bi mogla biti veličine lubenice. Očekuješ uskoro roditi, ali ne brini se ako se beba odluči zadržati malo dulje. Mnoge prvorođene bebe su kasnije rođene, a i vaša će biti vrijedna čekanja - obećavamo!

Bebina dužina: 51 do 53 cm

Bebina težina: 3500 do 4000 grama

Mama - Tri faze poroda

Budite spremni na svakodnevne kontrolne odlaske u bolnicu kako bi liječnici pregledali vas i vašu bebu. Ako je sve u redu, liječnici neće inducirati porod sve do početka 42. tjedna trudnoće.

Kada porod jednom počne, budite spremni na pravi vrtlog snažnih emocija. Sve će započeti blagim trudovima, koji će dobivati na intenzitetu sve dok težak posao otvaranja cerviksa potpuno ne završi, odnosno dok ne budete potpuno otvoreni.

Budite spremni na bolove kakve niste nikada ranije osjetili i za koje vas nitko ne može adekvatno pripremiti. Svaka žena s tim se bolovima nosi na svoj način, a ako mislite da će vam biti lakše, nemojte se libiti tražiti lijekove protiv bolova.

 | Author: Pexels, Yan Krukau Foto: Pexels, Yan Krukau

Kada završi prva faza poroda, odnosno dok se grlić maternice proširi na 10 centimetara, slijedi faza guranja. Tijekom te faze, valoviti osjećaj trudova zamijenjen je intenzivnim nagonom za tiskanjem. U tome će vam pomoći i vaše dijete koje će se odgurivati od stijenki maternice nogama te tako migoljiti kroz cerviks i vaginu. Kada bebi izađu glava i ramena, ostatak tijela izaći će mnogo brže. Nakon te druge faze, slijedi treća faza izlaska posteljice. No, do tada ćete vjerojatno biti toliko zaokupljeni svojom bebicom da nećete niti osjetiti trudove koji signaliziraju izlazak posteljice. Ti su trudovi puno slabijeg intenziteta od onih 'pravih'.

Avantura zvana roditeljstvo počinje

Kada dođete kući iz bolnice, nemojte se ustručavati tražiti pomoć od supruga, rodbine ili susjeda. Osim što se vaše tijelo treba oporaviti od poroda, briga oko bebe oduzimat će vam mnogo energije i vremena. Nemojte se razočarati ako se iz rodilišta ne vratite vitki kao prije, a i trbuščić će ostati opušten i vrećast još neko vrijeme. Obratite pažnju na iscjedak koji će biti mješavina krvi, sluzi i tkiva iz vaše maternice, tzv. lohija. Bit će tamnocrven, gust, a može biti osobito jak kada ustajete iz kreveta ili kada dojite. Može trajati do šest tjedana, ali će se količina postupno smanjivati i boja će blijedjeti. Ako vam se, pak, krvarenje pojačava, obratite se liječniku. Cijelo genitalno područje bit će otečeno i bolno, osobito ako ste imali epiziotomiju.

Nakon poroda i vaše reakcije mogu biti nepredvidive jer se smanjuje razina hormona u vašem tijelu koji su bili neophodni za održavanje trudnoće. No, sve tegobe lakše ćete pretrpjeti čim u ruke primite svoje novorođenče! Sretno – vaša avantura zvana roditeljstvo tek je počela!

Za najljepši početak

Neprocjenjiva je podrška tijekom prvih dana i mjeseci roditeljstva i upravo zato je dm za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.siječnja 2023. pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonima.

U paketu za trudnice nalazi se savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižica s brojnim pogodnostima. Uz više od 30 bonova mogu se ostvariti višestruki bodovi prilikom kupnje Olival proizvoda za trudnice te proizvoda Biobaza mama. Kupnjom pelena, vlažnih maramica i podloga za previjanje uz bonove u knjižici istovremeno ćete se pripremiti za dolazak bebe, ali i za buduće uštede pri kupnji u dm-u.

dm je također pripremio i poklon paket za bebe koji se može preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a, a uz dm active beauty karticu čekaju vas savjetnik za vas i vašu bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižica s bonovima. Knjižica će vam omogućiti da ostvarite dodatne i višestruke bodove pri kupnji neophodnih proizvoda. 

U knjižici vas očekuje bon za 10x više bodova na ukupnu kupnju kao i bonovi za ostvarivanje višestrukih bodova pri kupnji proizvoda brendova kao što su Nivea Baby i Melem Baby te Mustela i Avent.