Trudnoća Trudnica 29. siječnja 2022.

Trudnice imaju opravdanje za loše pamćenje

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene u trudnoći zaista imaju poteškoća s pamćenjem, i to je razlog zašto trudnice često gube stvari, potvrdili su znanstvenici

Svaka žena koja je bila trudna iskusila je pojavu lošeg pamćenja i gubljenja stvari, a znanstvenici kažu da je to sasvim normalna pojava u kasnijim stadijima trudnoće.

To je potvrdilo i posljednje istraživanje koje je otkrilo da žene u zadnjih šest mjeseci trudnoće i u prva tri mjeseca nakon porođaja imaju problema s prostornim pamćenjem, odnosno često se ne mogu sjetiti gdje su stavile određene stvari.

trudnica trudnoća Možda te zanima... Zašto trudnice imaju česte promjene raspoloženja? Trudnoća

Poteškoće nastaju, kažu znanstvenici, zbog hormona koji utječu na mozak. "Zaboravnost i manjak pažnje su česta pojava kod trudnica. Otkrili smo da povećane količine hormona tijekom trudnoće utječu na mozak, pa se javlja zaboravnost i slabija koncentracija", pojasnila je voditeljica istraživanja Diane Farrar sa Sveučilišta Bradford iz Velike Britanije.

Devet mjeseci blaženstva i straha

Hormoni najviše utječu na dio mozga zadužen za prostorno pamćenje koje pomaže ljudima da se prisjete gdje su ostavili stvari, ali i kojim putem bi trebalo ići da bi došli do određenog cilja. Srećom, to je kratkotrajna pojava kod trudnica koja nestaje tri mjeseca nakon poroda.

Možda te zanima... 'Svaka trudnoća je drugačija, čak i kad se radi o istoj ženi' Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.